Opr. Dr. Hande Akbaş Kan testi yapılıp kesin tanı konulur
HABERİ PAYLAŞ

Kan testi yapılıp kesin tanı konulur

Haberin Devamı

Halsizlik, mide bulantısı, uyku hali gebeliğin belirtileri ama bunlar başka hastalıklarda da görülüyor. Hamilelikten emin olmanın yolu kan testi ya da gebelik kesesinin görülmesi...

Halsizim, karnım şiş hamile miyim?

Polikistik over sendromum var. 3 yıldır evliyim. Eşimde sperm sayısı az. Anne olmak istiyorum. Acaba hamile kalabilir miyim? Yeni adetim bitti ama karnımda ve vücudumda şişlikler var. Midem zaman zaman bulanıyor. Sürekli uyumak istiyorum. Acaba bunlar hamilelik belirtileri mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bulantı, halsizlik, şişkinlik hamilelikte görülse de birçok hastalıkta da karşımıza çıkıyor. Bizim için gebeliğin en kesin tanısı adet gecikmesi olan bir kadında kanda yapılan gebelik testiyle konulur. Bunu veya ultrasonda gebelik kesesini görmeden gebelikten asla emin olamayız. Polikistik over sendromunda yumurtalıklarda tembellik söz konusu olabilir.

Eğer adetlerinizde de düzensizlik varsa çok gecikmeden üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir kadın doğum hekimine muayene olun. Eşinizdeki sperm sayısının kaç olduğu da normal yollarla gebelik elde edip edemeyeceğiniz konusunda fikir verecektir.

Mililitredeki toplam sayı 15 milyonun altındaysa, hareketlilik ve yapısında sıkıntı varsa, doğal yollarla gebelik şansı azalmaktadır. Bu nedenle eşinizle birlikte tüm yapılmış tetkiklerinizi de alarak bir hekime başvurmanızı öneririm.

Yumurtalık kanseri miyim?

31 yaşındayım. Doktorum ultrasonla bakıp bana sağ yumurtalığımda basit kist olduğunu söylemişti. Kontrole gittiğimde yine baktı ve CA 125 testi yaptı. 127.8 çıktı. Doktor kistimin çikolata kisti olabileceğini söyledi. Ne anlama geliyor? Bu yumurtalık kanseri olduğumu mu gösteriyor? Adet görüyordum, bunun etkisi olabilir mi? Çocuk istiyorum, sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, CA 12-5 hormonu hem endometriozis denilen çikolata kistiyle seyreden hastalıkta hem de yumurtalık kanserlerinde görülebilir. Ultrason veya pelvik MR gibi görüntüleme yöntemleri ayırıcı tanıda yardımcı olsa bile genel olarak kist ameliyatla çıkarılıp patolojiye gönderilmeden asla tam olarak tanısı konulamaz.

Çikolata kistleri zemininde de nadiren kanser olabileceğinden, kistiniz büyükse laparoskopik dediğimiz kapalı cerrahi yöntemle deneyimli bir hekime ameliyat olmanızı ve materyalin patolojiye gönderilmesini öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder