Opr. Dr. Hande Akbaş Kan testiyle doğru sonucu öğrenin
HABERİ PAYLAŞ

Kan testiyle doğru sonucu öğrenin

Haberin Devamı

Gebe kaldığını düşünen kadın doktora gitmeden evde test yapıyor. İdrarda gebelik tarayan bu testler bazen yalancı negatiflik gösterebilir. Kesin sonuç istiyorsanız kan testi yaptırın, rahat edin...

Doktorum ilaç verdi ama...

5-6 aydır gebelik için uğraşıyorum. 31 günde bir adet görüyorum. 25 yaşındayım. Adetimin 3’üncü günü yaptırdığım hormon testlerinin sonuçlarını size yazıyorum. Doktorum ilaç verdi ama böbreklerimde hidronefroz var. Bu ilacı kullanabilir miyim? Ve hormon değerlerim gebe kalmama engel midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetleriniz düzenli ve yaşınız genç. Tiroid beziniz yavaş çalışıyor ve doktorunuz size tiroid ilacı vermiş. Lütfen doktorunuz “Bırak” demedikçe düzenli kullanmaya devam edin. Diğer ilacın içerik maddesi metformin olup böbreklerinde sorun olan hastalara zorunda kalmadıkça kullanmayı tercih etmediğimiz bir ilaçtır.

Bu ilacı içmeden, öncelikle bir nefroloji uzmanına başvurarak böbreğinizdeki hidronefrozun hamile kalmanıza engel bir durum oluşturup oluşturmadığından lütfen emin olun. Henüz 5-6 aydır gebe kalmayı deniyorsunuz. Nefrolog aksini söylemezse birkaç ay daha kendi kendinize deneyin. Hâlâ hamile kalamadıysanız o zaman üreme tıbbı alanında uzman bir doktora başvurursunuz.

3 kez gebelik testi yaptım

Adetim 22 gün gecikti. 2 gün önce kahverengi akıntı geldi. 2 gün ara ara geldi ama adet görmedim. İlişkide korunduk. 1 aydır ilişkiye girmedim, 3 kere gebelik testi yaptım, negatif çıktı. Acaba adet görmemeni sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle kanda gebelik hormonu baktırın. Bazen idrarda gebelik testleri yalancı negatiflik gösterebiliyor. Eğer kan testinizde gebelik yoksa, o zaman bir kadın doğum uzmanına giderek muayene olmanızı öneririm. Bazen yumurtalık kistleri kadında adet gecikmesine yol açabilmektedir.

Böbrek nakli yapıldı

Böbrek nakilli FMF hastasıyım, 24 yaşındayım. Amiloidoz yüzünden böbreklerimi kaybettim, mide ve bağırsaklarımda da sıkıntı var. Sürekli ilaç kullanıyorum. Gebelikte ilaç başladık ama yanmalarla artık baş edemez oldum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genç yaşınıza rağmen amiloidoz yüzünden böbreklerinizi çok genç yaşta kaybetmişşiniz. Böbrek nakli nedeniyle kullandığınız bazı ilaçlar ve özellikle amiloidoz ne yazık ki tüm sistemlerinizi olumsuz etkilemekte.

Nefroloji ve romatoloji uzmanlarının birlikte takip edeceği üniversite hastanesi gibi birçok branşın olduğu bir merkezde gebeliğiniz kontrol altında olmalı. Tüm mevcut hastalıklarınız nedeniyle yüksek riskli gebelikler ünitesinde sıkı takibinizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder