Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama asla olmamalı
HABERİ PAYLAŞ

Kanama asla olmamalı

Menopoza giren kadında asla vajinal kanama görülmemeli. Böyle bir durum varsa acilen kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız. Yapılan kontroller sonucu durumunuz belli olur

Kan lekesi gördüm

61 yaşındayım ve 7 senedir menopozdayım. Bugün hafif bir kan lekesi görünce şaşırdım. Bir de kalbime stent takıldı. 3 yıldır kan sulandırıcı haplar içiyorum. Acaba bunlardan dolayı mı kanama oldu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopozdaki bir kadında vajinal kanamanın asla görülmemesi gerekir. Acilen bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giderek muayene olmalı ve rahim iç duvar kalınlığına (endometriyum) baktırmalısınız. Sizin de belirttiğiniz gibi bu durum kalp hastalığı nedeniyle kullandığınız kan sulandırıcılara bağlı olabilir.

Haberin Devamı

Ancak bundan kaynaklandığı söylenmeden önce mutlaka jinekolojik nedenler ekarte edilmelidir.

3’üncü gün şart mı?

Adet düzensizliğim için hormon testi yapılacak. Doktor adetin 3’üncü günü çağırmıştı. Ama 3’üncü gün pazara denk geliyor. 2’nci ya da 5’inci gün yapılabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetinizin 3’üncü günü pazara denk geldiyse o zaman 2’inci günü kan verebilirsiniz. Ama özel hastanelerde pazar günleri de kan alınabildiğinden pazara gelmesi sorun olmayacaktır. 5’inci gün yapılması yanıltıcı sonuçlara yol açabilir.

Adetlerim çok ağrılı

24 yaşında kızım. Adetlerim çok ağrılı geçiyor. Kadın doğum uzmanına gittim, yapılan test ve ultrasonda bir şey çıkmadı. Bu durum ileride anne olmamı etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle çikolata kistleri çok ağrılı adet görmenize neden olur. Doktora gittiğinizi ve sorun saptanmadığını ifade ettiğiniz için çikolata kisti elenmiş oluyor.

Bazen yumurtlamaları çok etkili olan kadınlarda da adet sancıları yoğun olabilir. Bu durum hayat konforunuzu etkiler hale geldiyse, o zaman doktorunuza danışarak bunu kontrol altına alabilecek bazı ilaçlara başlayabilirsiniz.

Yumurtlama oluyor ama...

27 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Gebe kalamadım. Doktor tek tüpümün tıkalı olduğunu, tek tüple gebe kalabileceğimi anlattı. İğne ve ilaç verdi. Yumurtlama oluyormuş ama gebelik oluşmuyor. Acaba tek tüple hamile kalabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, tek tüple hamile kalınabilir. Ama diğer tüpün normal olduğundan, içinde yer alan ufak tüycüklerin doğru çalıştığından emin olunmalıdır. Bu da ancak rahim filmi çekilerek anlaşılır.

Dolayısıyla HSG denilen bu film çekilmiş ve doktorunuz sorun olmadığını söylemişse ayrıca 2 yıldır gebe kalamamanızı açıklayacak hiçbir başka sorun da tespit edilememişse o zaman aşılamaya geçilebilir. Ancak diğer tüpünüz de etkilenmişse o zaman mecburen tüp bebek yapılması gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder