Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama haberci olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Kanama haberci olabilir

Cinsel ilişki sonrası kadında kanama olması normal bir durum değil. Hiç zaman kaybetmeden hemen jinekolojik muayeneden geçip smear aldırmak için doktora gidin. Çünkü kan çok önemli hastalıkların habercisi olabilir.

Devamlı kanama oluyor

38 yaşındayım. İki aydır her ilişki sonrası devamlı kanamam oluyor. Bu durum normal midir? CEVAP Sevgili okuyucum, ilişki sonrası kanama normal şartlar altında asla olmaması gereken bir durum. Mutlaka bir uzmana başvurarak bir an önce vajinal smear aldırmalı ve rahim ağzı kanseri gibi önemli bir problemin olup olmadığının ekarte edilmesini sağlamalısınız.

Haberin Devamı

Ne zaman gebe kalabilirim?

32 yaşındayım. Üç ay önce kızamıkçık mikrobundan dolayı 7 haftalık bebeğimi kaybettim. Doktorum, 3 ay gebe kalmamam gerektiğini söyledi. Yeniden bebek sahibi olmak istiyorum. Ne zaman hamile kalmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kızamıkçık fetus üzerine fazla zararlı olan bir virüstür. Gebeliğinizin sürmesi halinde bebeğinizde birçok sakatlık meydana gelebilirdi. Bu riski almayarak gebeliğinizi sonlandırmanız yerinde bir karar olmuş. Bu virüs alındıktan sonraki 6 ay içinde tam bağışıklık gelişmemiş olacağından genellikle bu süre içinde hastanın tekrar gebe kalması önerilmez.

Bu virüs olduğu için ona karşı etkili bir ilaç bulunmamaktadır. Virüsün aşısı mevcuttur ama siz hastalığı geçirmiş olduğunuz için aşının artık anlamı kalmamış. Zaten bu dakikadan itibaren vücudunuz kızamıkçık virüsüne karşı doğal bağışıklık kazanmış durumdadır.

Vücut su topluyormuş

Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama bildiğim kadarıyla vücutta su toplanmasına ve şişmanlığa neden oluyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının vücutta su toplanması veya kilo alımına sebep olduğu doğru bilgi değildir. Artık piyasada son derece düşük doz içeren hormon preperatları bulunduğundan hastalar hemen hemen hiçbir yan etki yaşamaz. Bu tür ilaçlara öneri üzerine değil mutlaka muayene olduktan sonra sizin özellikleriniz üzerine başlanmalıdır.

Nasıl anlaşılır?

Adet döneminde ilişkiye giren kadın hamile kalabilir mi? Gebelik belirtileri neler ve adet gecikmesi dışında kadın hamile kaldığını nasıl öğrenir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet döneminde ilişkiyle gebe kalma ihtimali diğer günlere kıyasla çok daha düşük olsa bile tamamen yok değildir. Bu sebeple şüpheli bir ilişki olduysa ve adet gecikmeden öğrenmek istiyorsanız yapılacak en doğru test kanda gebelik hormonu baktırmaktır.

Bu test genellikle gebelik oluştuktan 5-7 gün içinde pozitif hale gelir. Adet döneminde yaşadığınız ilişkide oluşan gebeliğin de bulguları diğer gebeliklerden farklı olmayacaktır. Yani adet gecikmesi, şişkinlik, hafif bulantı, uykuya eğilim ve duygu durum değişiklikleri yaşanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder