Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama miktarı azaldıysa sebebi araştırılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Kanama miktarı azaldıysa sebebi araştırılmalı

Adet kanamasının azalmasının altında hormon bozukluğu, geçirilen kürtajlar nedeniyle rahim duvarında incelme, yumurtalık rezervinin bitiyor olması yatabilir. Bu nedenler doktor tarafından incelenmeli.

Kaçıncı ayda tedavi başlamalı?

Sekiz ay önce erken doğum yaptım. Tekrar gebe kalmayı düşünüyorum. Doktorum erken doğum yapmaman için “Bir dahaki gebelikte rahimine dikiş atılır” dedi. Gebe kalırsam hangi haftada, hangi tedaviye başlanmalı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 8 ay önce gerçekleşen erken doğumunuzun nedeni sonraki gebeliğiniz açısından çok önem taşır. Eğer erken başlayan kasılmalara bağlı olarak rahim ağzınız açıldıysa, bunu rahim ağzına dikiş atmakla engelleyemeyiz. Bu tür erken başlayan kasılmaların altında en sık enfeksiyonlar yatar. Tekrar etmemesi için nedenin bulunması gerekir. Ağrı veya kasılma olmadan rahim ağzınızda açılma varsa ve erken doğum olmuşsa, o zaman 12-14’üncü haftalar arasında rahim ağzı olan serviks boyunun düzenli ölçülmesi hatta bu haftalarda rahim ağzınıza serkilaj denilen dikiş atılması uygun olacaktır.

Haberin Devamı

Anne olur muyum?

Üç yıllık evliyim. Çocuğum olmuyor. Kistlerim için doğum kontrol hapı kullandım. Bu sefer yumurta boyutunun küçük olduğunu söyledi. İlaç verdi, ultrason sonucuna göre yumurtalar büyümüyor. Çocuğum olmayacak mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı bilmiyorum ancak yumurtalık rezerviniz azalmış görünmekte. Önerim anne olup olamayacağınızı anlamak amacıyla üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana vakit kaybetmeden başvurun.

Adetim 1 gün sürüyor

Adet kanamam azaldı. Sadece 1 gün adet görüyorum. Erken menopoza mı gireceğim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız bilmiyorum ancak adet kanamanızın 1 güne inmesinin altında birçok neden yatıyor olabilir. Örneğin; hormonlarınızda bozukluk olabilir ya da varsa geçirmiş olduğunuz kürtajlar rahim duvarında incelmeye yol açarak bu duruma neden olmuş olabilir. Belki de yumurtalık rezervinizde azalma başlamış olabilir. Cevap için bu alanda deneyimli bir hekime başvurarak muayene olun ve testlerinizi yaptırın.

Menopoza mı giriyorum?

41 yaşındayım, doktora gittim. Kan testi yaptılar, menopozun yakın olmadığını, değerlerimin normal olduğunu söylediler. O zamandan beri düzenli adet gördüm. Bu ay 14 gün gecikti. Daha önce böyle bir sorunum yoktu. Acaba menopoza mı giriyorum?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yakın zamanda yumurtalık fonksiyonlarınızı gösteren testler yapıldıysa ve normal geldiyse bir kerelik adet gecikmesiyle menopoza girdiğinizi söyleyemeyiz. Belki kist gibi bir oluşum adet gecikmenize neden olmuş olabilir. Bu nedenle kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza başvurarak muayene olmanızı öneririm. Bu arada gebelik testi de yaptırmanız ve olası bir hamileliği elemeniz doğru bir yaklaşım olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder