Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama uzun sürüyorsa
HABERİ PAYLAŞ

Kanama uzun sürüyorsa

Menopozda veya değil tüm kadınlarda uzun süren kanama mutlaka araştırılmalı. Menopoza yaklaşanlarda bu kanamalar bazen hormonal dengesizliklerden kaynaklansa da altta yatan kötü huylu bir oluşum olup olmadığını tespit etmek için gerekirse biyopsi yapılmalı.

20 gündür sürüyor

Annem 52 yaşında, 20 gündür adet kanaması var. Üşüyor, başı ağrıyor. Henüz doktora gitmedi. Sebebi ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, annenizin yaşı itibariyle bu kadar uzun süren kanama mutlaka araştırılmalı. Annenizin menopozda olup olmadığını belirtmemişsiniz. Eğer menopozdaysa kanama için derhal biyopsi yapılmalı. Henüz girmemişse yaşı itibarıyla menopoza çok yakın olduğundan hormonal dengesizliklerden böyle düzensizlikler yaşanabilir. Buna rağmen altta yatan herhangi kötü huylu bir oluşum olmadığından emin olmak için rahmin iç duvarlarından biyopsi yapılmasını öneririm. Üşüme ve sürekli baş ağrısı kansızlık bulgusu olabilir. Doktora başvurduğunuzda bunun da araştırılması yapılacaktır.

Haberin Devamı

Neden adet görmedim?

19 yaşındayım ve hâlâ adet görmedim. Bu konuda ne yapmamız gerekiyor? Nereye başvurmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sağlıklı bir kadının 19 yaşına kadar adet görmüş olması gerekirdi. Bunun altında genetik ya da hormonal sorunlar yatıyor olabileceğinden daha fazla beklemeden mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı öneririm.

Aşı yapılamaz mı?

Kız kardeşim 27 yaşında ve tekrarlayan düşükleri oluyor. Genetik testler dahil hepsi yapıldı. Ama buna rağmen nedeni bulunamadı. Düşükler devam ediyor. Gebelik aşısı genlerde sorun olsa da uygulanabiliyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genlerde sorun yoksa o zaman düşüğün tekrarlamaması adına bazı güncel tedaviler uygulamakta ve iyi sonuçlar almaktayız. Anne veya babanın genetiğinde bir sorun varsa, o zaman mutlaka embriyo alarak PGD denilen genetik tanı yapılması sonra sağlıklı tespit edilen embriyo varsa onun transfer edilmesi gerekmektedir.

Rahim ağzı kanseri miyim?

26 yaşındayım, tüylenme için doktora gittim, doğum kontrol hapı verdi. Adetin 3'üncü günü başladım. 10 gün içtim, 3 gün unuttum. İlişki sonrası siyah ve et parçası şeklinde 5 gün kanamam oldu. Adet görmedim. Rahim ağzı kanseri olma ihtimali var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının mutlaka zamanında kullanılması gerekir. 10 gün kullanıp 3 gün ara vermeniz nedeniyle kanama olduğunu düşünüyorum. Adet gününüzün geçmesinin 2 nedeni olabilir. 1) Gebe kalmış olabilirsiniz. 2) 10 gün sonraki ilacı kesmenize bağlı erken adet görebileceğinizden bundan 1 ay sonra yenisi başlayacaktır. Rahim ağzı kanserinin kanamaya neden olması ancak ileri evrelerde görülür. Eğer düzenli vajinal smear aldırıyorsanız o zaman kanser olma ihtimaliniz düşüktür. Ama hiç aldırmadıysanız kadın doğum uzmanına başvurarak smear aldırabilir ve rahatlayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder