Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama yaptığı görülmez
HABERİ PAYLAŞ

Kanama yaptığı görülmez

Bartholin kisti yani vajinaya yaptığı salgı ile ıslaklık veren bezde kist oluşumu ağrı, hassasiyet ve kızarıklıkla ortaya çıkar. Kanama yaptığı pek görülmez. Bazen içi boşalsa da kistse şeffaf, abseyse kokulu enfekte bir sıvı boşalır.

Bartholin kisti olabilir mi?

38 haftalık hamileyim. Cinsel ilişkiye girmiyoruz. Hijyene çok dikkat ediyorum. Bir hafta önce kanamam oldu, kılcal damar çatlaması olduğunu söylediler. 1 haftadır vajina girişimde bilye büyüklüğünde şişlik var. Bartholin absesinden şüpheleniyorum. Eşim ona benzetti. Bartholin kisti veya apsesiyse neden olmuş olabilir ve ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bartolin kisti veya absesi genellikle kanama yapmaz. Ağrı, o bölgede hassasiyet ve kızarıklıkla seyreder. Nadiren içeriği boşalabilir ancak o zamanda kistse şeffaf bir sıvı, abseyse kokulu enfekte bir sıvı boşalır. Kanama çok sık rastladığımız bir şikayet değildir.

Gebeliğin son haftalarında vajianada cilt altında minik kan toplanmaları bebeğin basısına bağlı olarak görülebilr. O bölgenin temizliği sırasında açılarak kanamaya neden olabilir. Bu kanama genellikle hiç müdahale etmeden kendiliğinden geçer. Her ne olursa olsun, doğuma çok az kaldığı için şu an için bir müdahale yaptırmamanızı doğumdan sonra yaptırmanız öneririm.

Anne olabilir miyim?

22 yaşındayım. 1 yıllık evliyim. Evlendiğimizden beri korunuyorduk. 3-4 aydır korunmuyoruz. Daha önce yumurtalık kisti ameliyatı oldum. Sizce bu operasyon gebe kalmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olduğu için sıra dışı bir durum olmazsa 1 yıl içinde gebe kalabileceğinizi düşünüyorum. Ama bu sürede hamile kalamazsanız öncelikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmanızı öneririm.

Çıkarılan kist endometriozis denilen çikolata kisti gibi bir kistse nüks etme ihtimali epey yüksektir. Yumurtalıklarınız ve rezerviniz iyiyse o zaman eşinize bir sperm analizi yaptırın. Bu da normal çıkarsa geçirdiğiniz ameliyata bağlı olarak tüplerinizde hasar veya yapışıklık gelişip gelişmediğinden emin olmak adına rahim filmi çekilebilir. Ümit ederim, bunların hiçbirine gerek kalmadan bebeğinizi kucağınıza alırsınız.

Haberin Devamı

Karım iğne, hap kullanamıyor

Eşimin yaşı ve rahatsızlıkları dolayısıyla iğne, hap, spiral gibi koruyucuları kullanması yasak. Daha önce kullandığımız bazı koruyucular var. Bu tür ilaçları tavsiye eder misiniz? Ne yapmamızı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin tam olarak hangi hastalıkları olduğunu bilmemiz gerekir. Anladığım kadarıyla mevcut hastalıkları nedeniyle hormon içeren herhangi bir yöntemi kullanamıyor. Ama spirali neden kullanamadığını anlayabilmiş değilim. Artık çocuk istemediğinizden eminseniz o zaman kapalı cerrahi yoluyla tüpleri bağlatabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder