Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama yaptığı görülmez
HABERİ PAYLAŞ

Kanama yaptığı görülmez

Bartholin kisti (vajinaya yaptığı salgı ile ıslaklık veren bezde kist oluşumu) ağrı, hassasiyet ve kızarıklıkla kendini gösterir. Kanama yaptığı pek görülmez. Bazen içi boşalsa da kistse şeffaf, apseyse kokulu enfekte bir sıvı akar.

Bartholin kisti olabilir mi?

35 haftalık hamileyim. Cinsel ilişkiye girmiyoruz. Hijyene çok dikkat ediyorum. Bir hafta önce kanamam oldu, kılcal damar çatlaması olduğunu söylediler. Bir haftadır vajina girişimde bilye kadar şişlik var. Bartholin apsesinden şüpheleniyorum. Annem patolog çalışıyor, o benzetti. Bartholin kisti veya apsesiyse neden olmuş olabilir ve ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bartholin kisti veya apsesi genellikle kanama yapmaz. Ağrı, o bölgede hassasiyet ve kızarıklıkla seyreder. Nadiren içeriği boşalabilir. Ancak o zamanda kistse şeffaf bir sıvı, apseyse kokulu, enfekte bir sıvı boşalır. Kanama çok sık rastladığımız bir şikayet değildir.

Gebeliğin son haftalarında vajinada cilt altında minik kan toplanmaları bebeğin basısına bağlı olarak görülebilir. O bölgenin temizliği sırasında açılarak kanamaya neden olabilir. Bu kanama hiç müdahale etmeden kendiliğinden geçer. Her ne olursa olsun, doğuma çok az kaldığı için şu an için bir müdahale yaptırmamanızı doğumdan sonra yaptırmanızı öneririm.

Yumurta takibi yapılacak

38 yaşındayım, ilaç kullanmaya başladım. Bu ay 5 gün sonra yumurta takibi yapacağız. Başarısız olursa kaç defa bu yöntem denenebilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, biz tüp bebek konusunda tecrübeli hekimler sizin yaşınızda kadınlara genellikle bu tür ilaçları kullanmayı çok fazla önermeyiz. Keza yumurtalık rezervi yaşla birlikte hızla azalır. Bu ilaçların da başarı ihtimali yüksek olmadığından kendi kendinize gebeliği denemenizin bir üstünlüğü kalmaz. Size önerim deneyimli ellerde eğer rezerv, sperm ve tüpler normalse bir veya maksimum 2 kez hormon iğneleriyle tedavi hatta aşılama deneyerek olmuyorsa direkt tüp bebeğe yönelmeniz olacaktır.

Aşılamadan korkuyorum

22 yaşında ve 2 yıllık evli kadınım. Bir yıl önce adet düzensizliği için doktora gittim, polikistik kistler çıktı. Bebek için tedaviye başladım ama değişiklik yok. Aşılama önerildi. Çok korkuyorum. Çocuk sahibi olabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle şunu anlamanızı isterim ki adetleriniz düzensiz devam ettikçe gebe kalabilme ihtimaliniz çok düşüktür. Çünkü bu durum yumurtlamalarınızın sağlıksız olduğunu bize gösterir. Dolayısıyla er ya da geç üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurmak ve yardım almak zorunda kalacaksınız.

Sizin tüplerinizin durumunu ya da eşinizin spermlerini bilmeden ne yazık ki aşılamama mı yoksa başka bir yöntem mi daha doğru olur, şu anda söyleyebilmek mümkün değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder