Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama yoksa endişelenmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Kanama yoksa endişelenmeyin

Kadınlara rahim ağzında yara olduğu söyleniyor. Bu yara görünümü çoğu kez tedavi edilmemiş enfeksiyonlara bağlı. Eğer smear alındı, sonuç temizse ve ilişkide kanama olmuyorsa endişeye gerek yok

Yara donduruldu

40 yaşındayım. Yanma ve ağrım var. Adet yaklaştıkça yanma artıyor. Doktor “Yara var” dedi. Donduruldu ama bitmiyor. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzında yara var dedikleri şey aslında uzun süren vajinal enfeksiyonların tedavi edilmemesine bağlı oluşur.

Smear alındıysa, temiz çıktıysa ve ilişki sonrası kanama yoksa rahim ağzına müdahaleye gerek yok. En önemli yaklaşım enfeksiyonu gidermek olacaktır.

Haberin Devamı

Gebe miyim?

2 yıllık evliyim, haşimoto tiroidim var. Kan tahlili yaptırdım. Adetimin bitiminden sonraki 24’üncü gün progesteron 20 çıktı. Doktor bir şey demedi. Acaba hamile olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, progesteron sonucuna göre o ay için yumurtlama olmuş. Ama gebelik için doğru zamanda normal yapıda spermle, o yumurtanın bir araya gelmesi gerekir. Bu da ancak kanda gebelik hormonu ile anlaşılır.

Hashimato açısından endokrin doktorunun takibinde kalın. Tiroid fonksiyonunun normal olması gebe kalmanız ve gebeliğin sağlıklı devamı için önemli.

Yara oluşmuş

38 yaşındayım. 4 ay önce kürtaj oldum. Doktor kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluştuğunu söyledi. Acaba tedavisi nasıl?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj ile rahim ağzındaki yara arasında ilgi yok. Yara gibi görülen rahim ağzı kızarıklığı uzun süren vajinal akıntılara bağlı oluşur. Öncelikle smear aldırmanızı öneririm.

Eğer normalse, ilişki sonrası kanama şikayetleriniz yoksa, sadece vajinal enfeksiyona yönelik tedavi olmanız yeterli olur. Keza enfeksiyonun gerilemesiyle rahim ağzınızda görülen yara diye tabir edilen yapı da geriler.

Kanamam var

27 yaşında, 3 yıldır evli kadınım. 1.5 ay önce dış gebelik geçirdim. Ama doktorum erken teşhis edildiği için kanamayla vücuttan atıldığını söyledi. Kan değerim 360’tan 327’ye indi. Leke halinde kanamam var. İlk gebeliğimdi. Sonraki gebeliklerimde de aynı şeyi yaşar mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanda gebelik hormonu 360 ile dış gebelik teşhisi konulamaz. Geçirmiş olduğunuz duruma bilimsel olarak biyokimyasal gebelik diyoruz. Yani rahme yerleşip gelişimi durmuş bir embriyo da bu duruma neden olmuş olabilir.

Size önerim kanda gebelik hormonunun 5’in altına indiğinden emin oluncaya kadar tetkiki yaptırmaya devam etmeniz. Sonrasında da aynı şey tekrar edebileceği için bir daha olmaması için bazı genetik testler yapılıp rahim filmi çekilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder