Opr. Dr. Hande Akbaş Kanamada artış görülebiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Kanamada artış görülebiliyor

Gebelikten korunmak için spiral takılan kadınlarda adet kanamalarında ve sıklığında artış görülebiliyor. Bu durum 6 aydan fazla sürerse kansızlığa ve sıkıntıya neden olduğundan çıkartılıyor, döngü normale dönüyor.

Spiral yüzünden mi?

36 yaşındayım, 1 çocuğum var. Spiral taktırdım. Bir süredir 20 günde bir aşırı adet görüyorum. Bu durum spiralden mi kaynaklanıyor? Çıkartırsam sorunlar biter mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral takıldıktan sonra en çok rastladığımız şikayet adet miktarında ve sıklığında artıştır. İlk aylarda daha fazla rastlanılan bu şikayet eğer 6 aydan fazla sürerse genellikle kansızlığa ve kadında konforsuz bir duruma yol açar, hasta çıkartılmasını ister.

Haberin Devamı

Çıkartıldığında adet kanamasının miktar ve sıklığının normale dönmesi beklenir. Çıkarılmasına rağmen kanamalarınız eskiye dönmezse o zaman mutlaka myom veya polip gibi rahim içinizde bir sorun var mı bir kadın doğum uzmanı tarafından araştırılmalı.

Rahim filmi çekilmedi

31 yaşındayım. 5 yıllık evliyiz. Altı aydır eşimle gebelik için deniyoruz, olmuyor. Doktora gittim, tahliller temiz. Ama rahim filmi çekilmedi. İki sefer yumurta çatlama iğnesi yapıldı. İlk iğnede kist oluştu, 2 ay doğum kontrol hapı kullandım. Şimdi doktora gitsem mi yoksa 1 sene dolmasını mı bekleyelim mi? Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 5 yıl doğum kontrol ilacı gibi epey yüksek koruyuculuğu olan bir yöntem kullanmadıysanız, sadece geri çekilme gibi basit yöntemler kullandıysanız, o zaman size önerim eşinizin spermine ve sizin rahim filminize bakılması olacaktır. Ayrıca yumurta büyütme veya çatlatma gibi ilaçların rahim filmi çekilmeden veya sperme bakılmadan kullanılmasını, biz üreme tıbbıyla uğraşan cerrahlar olarak pek fazla önermeyiz.

Keza tüpleriniz kapalıysa ya da eşinizin spermlerinde sorun varsa bu hormonları boşu boşuna kullanmış olacaksınız. Bence beklemek yerine üreme tıbbı uzmanına başvurarak bir an önce eksik tahlillerinizi de tamamlamalı ve ne yapılması gerektiğiyle ilgili fikir almalısınız.

Kist varmış

33 yaşındayım, 2 yıl önce evlendim, her şey yolunda ama bizim çocuğumuz olmuyor. Tedaviye başladım, doktorum sol yumurtalığımda kist olduğunu söyledi. Bu ay doğum kontrol hapı kullanmaya başlayacağım. Başka yapmam gereken bir şey var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2 yıldır korunmamanıza rağmen çocuğunuz olmuyorsa her şeyin yolunda olduğu söylenemez. Mutlaka detaylı bir araştırma yapılmalı. Basit bir kist mi yoksa çikolata kisti denilen endometrioma mı? Bunlar mutlaka değerlendirilmeli. Kısaca baştan sona gebe kalabilmeniz için işleyen tüm sislemler ele alınmalı ve detaylı incelenmeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder