Opr. Dr. Hande Akbaş Kanamayı asla hafife almayın
HABERİ PAYLAŞ

Kanamayı asla hafife almayın

Haberin Devamı

İlişki sonrası kanama yaşayan kadın vakit kaybetmeden kadın doğum uzmanına başvurmalı. Çünkü kanama önemli bir bulgu. Sorun olup olmadığını ortaya çıkarmak için vajinal smear yaptırın ki risk durumunuzu öğrenin.

Ne zaman doktora gidelim?

1 yıllık evliyim. Eşimde adet düzensizliği var ve çocuk istiyoruz. Adetin kaçıncı günü doktora gitmek gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk defa kontrole giderken adetinin kaçıncı gününde olduğunun önemi yoktur. Yapılması gereken çift olarak üreme tıbbı alanında deneyimli uzmana gidip 1 yıldır ne sebeple çocuk sahibi olamadığınızın araştırmasını istemektir. Sonuca göre, daha ileri bir tedavi yöntemine karar verilirse (aşılama, tüp bebek) tedaviye başlarken adetin 2 veya 3’üncü günü başvurmak önem taşır.

Kanama oluyor

29 yaşında, 5 yıllık evliyim. Çocuğum yok. Polikistik over’im var, ilaç kullanıyorum. 3 ay oldu, cilt problemlerim arttı. Ara kanama yaşıyorum. Bazen de ilişki sırasında kanama oluyor. İlacın yan etkileri mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ne ilacı kullandığınızı yazmamışsınız. Bu nedenle ilaç hakkında yorum yapamam. En önemli nokta ilişki sonrası kanama. Kanama önemli bir bulgu ve eğer bu zamana kadar yapılmamışsa bir an önce bir vajinal smear testi yaptırın. Böylece rahim ağzı kanseri taramasından geçmiş olursunuz.

İlaç verdiler ama...

27 yaşındayım. Polikistik overim var. 2 kere aşılama, 1 tüp bebek denedik, olmadı. Tedaviyi bırakalı 3 yıl oldu ama hormonlar hâlâ toplarlanmadı. Adetin 5’inci günü içmem için ilaç verdiler ama adet görmüyorum. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu yönetimi zor bir hastalıktır. Ama bu konuda deneyimli hekimlerce takip edilmeniz halinde bir sonuca ulaşabilirsiniz. Erkeklik hormonunun artması da ne yazık ki mevcut hastalığınızın bir sonucudur. Adet düzensizliğiniz kontrol altına alınmadığı sürece kendi kendinize hamile kalabilme şansınız düşük olacağından çocuk istiyorsanız doktora başvurarak sizin için en uygun tedavi yöntemine bir an önce başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder