Opr. Dr. Hande Akbaş Kansızlık kadını yorgun düşürür
HABERİ PAYLAŞ

Kansızlık kadını yorgun düşürür

Şiddetli kanaması olan kadında bir süre sonra kansızlık ortaya çıkıyor. Ne kadar demir hapı kullansa da fayda etmiyor. Kanamanın altında yatan neden bulunup tedavi edilirse kadın sağlığına kavuşuyor.

Bebek görünmüyor

10 gündür adet görmüyorum, kan testi yaptırdım “Bebek yok” dedi. Doktor “Hormonlara baktırdım normal” dedi. 9 gün oldu, adet görmedim. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim öncelikle jinekolojik muayene olarak ultrason yaptırmanız ve yumurtalıklarınızda herhangi bir kistik yapı var mı, yok mu baktırmanızdır.

Haberin Devamı

Kist yoksa ve hormonlarınız normalse endişelenecek bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bu ay geçirmiş olduğunuz herhangi bir hastalık, kullandığınız ilaç veya aşırı stres adet döngünüzde kaymaya neden olmuş olabilir.

Her ay tekrar etmesi durumunda muayene olmanız gerekir.

Kanama 7 gün sürüyor

43 yaşındayım, 10 günde bir kanamam oluyor ve en az 7 gün yoğun sürüyor. Doktorlar demir vererek kansızlığımı geçirmek istiyorlar. Ama bir türlü depolar dolmuyor.

Bir uzmana gittim, rahmin içinde 4 santimlik myom olduğunu ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Çok korkuyorum. Ameliyattın sonucunda kanser tanısı konulabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu kadar şiddetli kanarken istediğiniz kadar demir ilacı tüketin fayda etmez. Çünkü devamlı aldığınızı kaybetmektesiniz. Mutlaka ameliyat olmalısınız. Bunun açık ameliyat olması gerekmiyor. Kapalı yöntemle yani histeroskopiyle myomunuz rahatlıkla çıkarılabilir.

Sonrasında çıkarılan materyal mutlaka patolojiye gönderilir. Kanser olup olmadığıyla ilgili kesin bilgiyi edinebilirsiniz. Myomlar genellikle rahmin iyi huylu urlarıdır.

4 santimlik bir myom kötü huylu olsaydı büyük ihtimalle şimdiye kadar epey yayılmıştı. Bu nedenle daha fazla geciktirmeden endoskopik cerrahi alanında deneyimli bir uzmana başvurarak ameliyat olun.

Çocuğum olur mu?

36 yaşındayım. 3 ay önce rahmimden 5 myom alındı. 1 yıldır evliyim. Artık çocuk istiyoruz ama doktor korunmam gerektiğini söyledi.

Yaşımdan dolayı da çocuğum olmazsa diye çok korkuyorum. Ne olur bana yol gösterin.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, myom ameliyatlarından sonra genellikle 5-6 ay rahminiz iyileşene kadar gebe kalmanızı önermiyoruz.

Aksi taktirde gebelik sırasında rahminizin büyümesiyle, myom çıkarılırken dikiş atılmış, zayıflamış bölgelerden ayrılma meydana gelerek hem bebeğiniz hem de sizin açınızdan hayati risk meydana gelir.

Yaşınız itibariyle çok beklemenizi önermem. 5-6 ay dolar dolmaz 6 ay kadar kendi kendinize deneyin. Olmuyorsa üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir hekime başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder