Opr. Dr. Hande Akbaş Kansızlık ve halsizliğe neden olabiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Kansızlık ve halsizliğe neden olabiliyor

Yoğun adet kanaması kansızlığa ve halsizliğe sebep olabilir. Bu da kadını yorgun düşürür. Bu durumun sebebini bulmak gerekir. Hormon testleri ve rahim iç duvarından yapılan biyopsi tedavi planını belirler.

Kanama çok fazla

26 yaşındayım, 5 ay önce rahim ağzındaki yara yakıldı. Adet görmeye başladığım ilk günden beri çok sancılı ve yoğun geçiyor. Doktor, çatlamayan kistler olduğu söylendi ve doğum kontrol hapı verdi. Son adetimden 3 gün sonra yine kanamam oldu. Halsiz kaldığım için 3 kere ilaç kullandım. İlacın yan etkilerinde de ara kanamalar yapacağı yazıyor. Sizce bunun sebebi ne olabilir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yoğun adet kanamasının kansızlığa ve halsizliğe neden olması normaldir. Sebebini anlamak için sizden hormonal analiz istenmeli. Bu sonuçlar normalse rahim iç duvarında patoloji var mı anlamak için biyopsi yapılmalı. Hormon ilaçlarını ancak tüm bunlar normalse kullanın. Sebebi bulmadan sorunu gidermeye çalışmak sonuç getirmeyecektir.

Gebelik olmadı

15 gün önce tüp bebek tedavisine başladım. Çikolata kistim vardı ve doktor “Küçükler, sorun olmaz” dedi. Daha önce laparoskopi yapılmıştı. Altı yumurta toplandı. 5’i kaliteliymiş. Eşimde sperm sorunu yok ama yumurtalar döllenmedi. Doktor “Adet görünce gel” dedi. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolota kistleri olarak adlandırılan endometriozis hastalığı sadece kist oluşturmakla kalmaz aynı zamanda yumurta sayı ve kalitesini de olumsuz etkiler. Sizde toplanmış 6 yumurtanın 5’inin döllenememesi yumurta kalitenizin ve spermin dölleme kalitesinin iyi olmamasından veya laboratuvar şartlarından olabilir. Uygulanan tedavinin başarısız olması nedeniyle bu sonuca ulaşılmış olabilir. Size önerim farklı bir merkezde vakit kaybetmeden tekrar deneme yapmanız. Böylece uygulanan tedavi yanlışlığı veya olumsuz laboratuvar koşulları ihtimalinden arınırsınız. İkinci denemede de aynı sonuç alınırsa döllenmeme ne yazık ki sizin yumurtanız ya da sperm kaynaklı olduğu ortaya çıkacak ve buna göre tedbir alınacaktır.

Gebe kalır mıyım?

5 yıllık evliyim, 28 yaşındayım. Çocuğum olmuyor. Tüylenme var. Baldırlardan kilo alıyorum. İki ilaç kullandım. Hamile kalma şansım var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz şikayetlerin çoğu polikistik over sendromunda görülüyor. Sadece şikayetlerinize bakarak bu tanı konulamaz, mutlaka muayene ve bazı hormon testleri gerekir. Bu hastalığa sahip olsanız bile kendi kendinize gebe kalma şansınız var. Durumunuzu bildiğiniz için uzun süre beklemeyecek, 8-10 ay içinde kendiliğinizden hamile kalamamanız halinde üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurarak vakit kaybetmeyeceksiniz. Şu anda size verilenler doğum kontrol ilaçlarıysa bunları kullandığınız sürece gebe kalamamanız zaten normaldir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder