Opr. Dr. Hande Akbaş Karar için tek ölçüm yetmez
HABERİ PAYLAŞ

Karar için tek ölçüm yetmez

Prolaktin açlıktan, tokluktan, uykusuzluk ve yorgunluktan etkilenip yalancı yüksek sonuçlar verebiliyor. Tek bir ölçümle ilaca başlamak doğru değil. Bu ayrımı iyi yapıp hastayı öyle tedavi etmek gerekiyor.

Aşılamanın avantajı var mı?

30 yaşındayım, polikistik overim var. FSH iğne tedavisine başlayacağım. Acaba yumurtalıklarım gelişir mi? Günlük 75 ml doz yapılacak. Yumurtlama olduktan sonra aşılama denenecek. Aşılamanın avantajı nedir? Normal yollardan çocuğum olmaz mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu olan her kadında kullanılan hormon ilaçlarından alınacak cevap çok farklı olabilir. Yumurtalarınızın gelişip gelişmeyeceği tek başına kullanılan ilaç dozuyla değil, aynı zamanda yaşınızla, vücut kitle indeksinizle de bağlantılı. 75IU hormon ile yumurtalarınız gelişir mi söyleyebilmek mümkün değildir. Sizi muayene eden doktorunuz bu dozu ön gördüyse yeterli geleceğini düşünmüş olmalı. Aşılama ile bir çiftin gebe kalma ihtimali yüzde 15-18 arasında değişir. Tabii aşılama yönteminden önce mutlaka rahim filmi çekilmeli, tüplerin açık olduğundan emin olunduktan sonra bu yöntem denenmelidir.

Haberin Devamı

Prolaktin neden yüksek?

2 hafta önce kadın doğum uzmanına gittim ve hormon testi istedim. Testlerde prolaktin hormonu 80.1 çıktı. Doktorum ilaç verdi. Haftada 1 tablet almamı söyledi. İlacı 2 hafta içtim, 3’üncü hafta test yaptırdım. Prolaktin değeri bu kez 2 çıktı. Ne yapacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin birçok koşuldan etkilenen bir hormon olduğundan tek bir değerle hemen tedaviye başlamak doğru değildir. Makroprolaktin ayırımı yapıldıktan sonra hala sonuç yüksekse tedaviye başlamak önem taşır. Çünkü prolaktin uykusuzluk, yorgunluk, açlık, tokluk gibi birçok durumdan etkilenip yalancı yüksek sonuçlar çıkmasına yol açabilir. Haftada 1 kez kullanılan ilaçla 80 olan düzey 2 hafta içinde 2’ye düşmez. Ya ilk ölçülen 80 değeriniz ya da ikinci ölçülen 2 değerinizde bir yanlışlık var. Şu anda ilacı bırakıp etkisi geçtikten sonra prolaktin hormonunuz tekrar yükseliyor mu diye baktırın.

Haberin Devamı

Ter basıyor

50 yaşındayım. 1 yıldır menopozdayım. Göğüs kısmımda bir anda ateş ve ter boşalması oluyor. Çok duygusallaştım. Ayaklarımda dayanılmaz yanmalar oluyor. Sebebi nedir, çaresi var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüm şikayetler vücutta östrojen hormonunun azalmasına bağlı. Kalın giyinildiğinde, stres arttığında, aşırı alkol, kafein ve baharatlı yiyecekler tüketildiğinde şu şikayetler artar. Bu dayanılmaz bir hal aldıysa, o zaman bir süre sentetik hormon ilaçları kullanın. Ayrıca hafif giyinin ve egzersiz yapın. Ateş basması ve terleme kadınların üçte birinde tam menopoza girmeden başlar. Menopoza girdikten sonra da kişiden kişiye değişmekle birlikte 6 ay ile 5 yıl arasında devam eder. Hormon kullanmak istemiyorsanız bitkisel bazı takviyeler alabilirsiniz. Hayat şeklinizde değişiklik yapmakla da rahatlama fark edebilirsiniz. Örneğin; egzersiz yapın, sigara içiyorsanız bırakın ve diyetinize dikkat edin. Akupunktur ve meditasyon denemek size iyi gelebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder