Opr. Dr. Hande Akbaş Karar yaşınıza göre veriliyor
HABERİ PAYLAŞ

Karar yaşınıza göre veriliyor

Myomlar kanama ve ağrıya neden olabiliyor. Ameliyatta rahmin alınması gündeme geliyor. Bu kararı verirken yaş önemli; 40 yaşın altındaysanız rahminizi tutmayı tercih ediyoruz. Üzerindeyseniz ilerleyen yılları ve sorunları da düşünerek tümümü aldırabilirsiniz.

İlişkide canım yanıyor

22 yaşında kızım. Vajinamın gerisinde et beni gibi bir şeyler çıktı. Bazen kaşıntı yapıyor. İlişkiye girerken canım acıyor. Görünümü çok kötü. Doktora gitmeye utanıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajina girişinde elinize gelen tarif ettiğiniz yapı büyük ihtimalle HPV denilen virüse bağlı oluşan siğillerdir. Bunlar genellikle kötü huylu değildir. Çoğunlukla ilişki yoluyla bulaşırlar. Ne yazık ki yayılmaya meyillidirler.

Haberin Devamı

Size önerim utanmadan bir an önce bir doktora başvurarak bunları aldırmanız. Yoksa o bölgenin başka yerlerinde de çıkacak ve çıkarılmaları sizin için daha zahmetli olacaktır. Ayrıca mutlaka rahim ağzı kanseri taraması için vajinal smear de yaptırın.

Bel ağrım çok arttı

32 yaşındayım ve 6 aylık hamileyim. İki haftadır bel ağrısından yakınıyorum. Acaba bu normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğin bu döneminde bebeğin ağırlaşmasına bağlı olarak omurganıza binen yük dengesi değiştiğinden bel ağrıları oluşabilir. Erken doğum tehditi de yaşıyor olabileceğinizden doktorunuza başvurun.

Hem ultrasonda rahim boyu uzunluğuna hemde nst denilen cihazda kasılmaların olup olmadığına bakılmalı. Yaşadığınız ağrının nedeni bulunmalı.

Rahim alınsa mı?

Rahmin ortasında 3 santim myom var. Adetimin çok ağrılı geçmesine sebep olur mu? Doktorum myomu alacakmış ama rahmi de almak istiyor. Sizce bu doğru mu? Myom tam rahmin ortasında duruyormuş. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı yazmamışsınız. 40 yaşın altındaysanız rahmin alınmasını önermiyorum. Myomunuzun boyutu çok büyük değil, ciddi ağrı yaptığı için sanırım alınmasını önermişler. Rahmi korumak istiyorsanız myomu aldırtabilirsiniz. Böylece şikayetleriniz geriler.

Yaşınız 40’ın üzerindeyse ileride tekrar myom oluşumu ya da rahimden kaynaklanan başka problemlerle uğraşmak ve tekrar ameliyat olmak istemezseniz de rahminizi aldırtabilirsiniz. 40 yaşın üzerinde bu kararı hastalarımızla veririz.

Haberin Devamı

Neden akıntım var?

29 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. Bir süredir koyu sarı ve hafif kokulu, yoğun akıntım var. Doktora gittim, tahliller temiz. Bu akıntı neden oluyor? Adet düzensizliğim sebebiyle ve korunma amaçlı olarak 1.5 yıl ilaç kullandım, 3 ay ara verdim. Nedeni haplar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kötü kokulu, sarı renkli akıntılar genellikle vajinanın bakteriyel enfeksiyonlarında ortaya çıkar. Doktorunuz sizden vajinal kültür aldıysa ve sorun saptanmadıysa önerim bir süre oranın florasını düzenleyecek probiyotik içeren lokal vajinal fitiller kullanın.

Bu asidik pH kazanımını sağlar. Adet düzensizliğiniz nedeniyle kullandığınız ilacın akıntı yapmak gibi bir yan etkisi yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder