Kendi kendine kaybolmaz

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Çikolata kisti yani endometrioma kadının gebe kalmasını zorlaştıran hastalıklardan. Bu kistler çoğunlukla şiddetli kanamaya neden olmaz. Cerrahi ya da tıbbi yöntemlerle tedavi edilmezlerse kendi kendilerine kaybolmaları mümkün değildir.

Erken doğuma neden olur mu?

6 yıllık evliyim. İlk gebeliğimi 6 yıl önce yaşadım, 10 haftalıkken bebek gelişmemiş ve kalp atışı yoktu. Kürtaj olmuştum. Şimdi 15 haftalık hamileyim. İdrar tahlilimi yazıyorum. Doktorum vajinal fitil ve krem verdi. Bunları kullanmamda sakınca var mı? Bebeğe zararı olur mu? İlaç kullanmasam erken doğum ve düşüğe neden olur diye duydum.

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte sistit denilen idrar yolu enfeksiyonları sık ve çoğu zaman bulgusuz seyredebilir. Tedavi edilemezse duyduğunuz gibi erken doğum, erkenden su kesesinin yırtılması gibi komplikasyonlara yol açabilir. Doktorunuz gebe olduğunuzu bilen bir uzman. Önerdiği ilaçları için. Başka bir meslektaşımın reçetesini muayene etmediğim bir hastada teyit etmemin hem sizin hem de meslektaşım açısından doğru olmadığını düşünüyorum.

Çikolata kisti kaybolmuş

İki yıllık evliyim. 4 aylık evliyken şiddetli kanamam oldu ve doktora gittim, “Çikolata kisti” dediler. İlaç tedavisi gördüm ve kistin kaybolduğu söylendi. Birkaç aydır ilişkide hafif pembemsi de kanamam var. Bu durum hamile kalmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleri genellikle şiddetli kanama yapmaz. Ayrıca gerekli tıbbi ya da cerrahi tedavi uygulanmazsa kendi kendine de kaybolması beklenmez. Tüm bu nedenlerden dolayı o kistinizin endometrioma yani çikolata kisti olmadığını düşünüyorum.

Cinsel ilişki sırasında acı, yanma ve kanama çoğunlukla vajinal enfeksiyonların belirtisidir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına vakit kaybetmeden başvurarak vajinal smear aldırmalısınız. Eğer sonuçlar normalse doktorunuz enfeksiyona yönelik tedaviye başlamanızı sağlar.

Testosteron yüksek çıktı

28 yaşında, 8 yıllık evliyim. 7 yaşında kızım var. 2 ayda bir adet görüyorum. Kasıklarım ağrıyor. Doktor “Rahminde yara ve iltihap var. Ayrıca testosteron hormonun yüksek” dedi. İlaç kullanmam gerekiyormuş. Üç ayda bir kontrole gitmem lazımmış. Test sonuçlarımı yazıyorum. Acaba teşhisi doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gerek adet düzensizliğiniz, gerek kanda erkeklik hormonunun yüksek oluşu bana polikistik over sendromunuz olduğunu düşündürdü. Yine de sizi muayene etmeden net bir yorum yapmak mümkün değildir. Rahminizdeki yara denilen yapı genellikle uzun süreli kronikleşmiş iltihaba bağlı rahim ağzınızın verdiği bir reaksiyondur.

Vajinal smeariniz normalse o zaman rahim ağzına gereksiz müdahale yapılmasından kaçınmanızı önemle rica ederim. Keza enfeksiyon doğru ilaç tedavisiyle geçirildiği taktirde rahim ağzınızdaki kızarıklık da kendiliğinden gerileyecektir.

Yazarlarımızdan

26 Ekim 2020, Pazartesi 14:19
26 Ekim 2020, Pazartesi 13:53
26 Ekim 2020, Pazartesi 13:52
Sıradaki haber yükleniyor...
holder