Kendine iyi bakan mutlu yaşıyor

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

HPV virüsü, genital bölgede siğil ve rahim ağzı kanserine neden oluyor. Virüs bir kere vücuda girince tamamen yok olmadığı için kendinize çok iyi bakın. Bağışıklık sistemini güçlendirin, düzenli vajinal smear testi yaptırın.

HPV varmış

32 yaşındayım, düzenli adet görüyorum. Smear testinde doktor HPV bulunduğunu söyledi. Biyopsi yapmak istiyor. Neden biyopsi istiyorlar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, smear testi rahim ağzı kanserinin erken tanısı için uygulanır. Amaç rahim ağzı kanserlerinin en önemli sebebinden birisi olan HPV denilen virüse bağlı rahim ağzınızda değişiklik olup olmadığını görmektir. Nadiren de olsa kansere dönüşmeden teşhis etmektir.

Sizde muhtemelen HPV’ye bağlı erken hücresel değişiklik teşhis edilmiş ki doktorunuz biyopsi önermiş. Genellikle kolposkopi denilen rahim ağzınızı 400 kat büyüten bir alet eşliğinde şüpheli görülen yapılardan tek tek biyopsi alınarak patolojiye gönderilir. Gönderilen yapılarda smear’dekinden daha ileri bir lezyon olup olmadığından emin olunur.

Daha ileri bir lezyon varsa o zaman etkilenmiş olan bölgenin bir kısmı konizasyon denilen bir operasyonla çıkarılır. HPV bir kere vücuda girmişse hep varlığı sürer. Kendinize iyi bakmalı, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmalı ve smear’i düzenli yaptırmalısınız.

Tüp bebek deniyoruz

Tüp bebek denedik, yumurtalar döllenmedi. Başka bir merkezde 3’ü döllendi. Eşimin ve benim her şeyimiz normal. Son denemede döllenememe nedeni olarak bize “Yumurta morfolojisi bozuk” denildi. Acaba bunun tedavisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurta veya spermde morfolojik bozukluk olabilir. Sperm menide zahmetsizce incelenir. Oysa yumurtadaki yapısal bozuklukların anlaşılması ancak tüp bebek yöntemi sırasında ortaya çıkar. Bu o aya has bir özellik olabileceği gibi, ilaçlar ve işlemin yapıldığı laboratuvar ortamına bağlı olarak da döllenme gerçekleşmeyebilir.

Sizdeki büyük ihtimalle yumurtalık kaynaklı değildi ki başka yerde denediğinizde tekrar etmedi. Yumurtaların yapısı bozuksa ne yazık ki şu anda tedavisi yok.

Kist patlar mı?

5 haftalık hamileyim. Yedi santim yumurtalık kisti varmış. Doktorum, “Dikkat etmezsen kist patlar, iç kanama olur” dedi. Bu kistin bebeğe ve bana ne gibi zararları olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebe kalmadan önce muayene olsaydınız bu kisti bilirdiniz. Öncelikle kist sıkı takip edilmeli. Bazen gebeliğin ilk 3 ayı içinde sırf gebeliğe bağlı olarak bile kist görebiliyoruz. Meslektaşıma katılıyorum. Mümkünse istirahat edin ve ağır fiziksel aktiviteden uzak durun.

Kist kendiliğinden kaybolabileceği gibi giderek büyüyebilir ya da karın boşluğuna açılabilir. Her iki durumda da ameliyat olmanız gerekir. Acil bir durum olursa laparoskopik olarak kist çıkarılabilir. Ama ciddi büyüme ya da iç kanama gelişmediyse genellikle ameliyat için gebeliğin ilk 3 ayının dolmasını tercih ederiz.

Yazarlarımızdan

02 Temmuz 2020, Perşembe 07:31
02 Temmuz 2020, Perşembe 07:29
02 Temmuz 2020, Perşembe 07:26
Sıradaki haber yükleniyor...
holder