Opr. Dr. Hande Akbaş Kendinize çok iyi bakın
HABERİ PAYLAŞ

Kendinize çok iyi bakın

Cinsel ilişki yoluyla geçen ve vücuda girdi mi hep sizinle yaşayacak herpes virüsünden korunabilmek için stresinizi azaltın, bağışıklığınızı güçlü tutun. Çünkü bu virüs ne zaman siz hastalansanız ya da sıkıntıya girseniz varlığını belli ederÇ

3 ayda bir tekrarlıyor neden bitmek bilmiyor

30 yaşındayım. Bende Herpes tip 2 var. 10 yıllık evliyim. Eşimde ise ilk kez geçen sene ortaya çıktı ve her 3 ayda bir tekrar oluşuyor. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, Herpes tip 2 sıklıkla cinsel ilişki yoluyla geçen bir virüstür. Vücuda bir kere girdikten sonra ömür boyu sizinle birlikte varlığını devam ettirir. Bağışıklık sisteminizdeki herhangi bir düşüşle de aktive olup içi su dolu veziküllere yol açabilir. Bazen de ömür boyu hiç bulgu vermeyebilir. Eşinizle korunmasız ilişkiyle birbirinize geçirmiş olma ihtimaliniz çok yüksektir. Onun bu virüsü ne zaman aldığını söylemek mümkün değildir. Ama son zamanlarda sıkça nüks ediyor olması hayatında stres veya bir hastalığa bağlı olarak bağışıklığının epey düştüğünü gösterir. Atak sıklığı fazla olan hastalara genellikle idame tedavisi veriyoruz. Yani enfeksiyon halinde kullanılan antiviralleri daha düşük dozda birkaç ay veriyoruz. Böylece nüks sıklığı epey azalıyor. Sizde bir uzmana başvurarak bu konuda yardım alın.

Haberin Devamı

Ne zaman değişmeli?

41 yaşında kadınım. Spiral taktırdım ve 10 yıl oldu. Spiralin değişmesi gerekiyor mu? Ömrü ne kadar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, takılan spiralleri genellikle 5 yılda bir değiştirip yerine yenisini takmaktayız. Sizinkisi takılalı 10 yıl olmuş. Bunu vakit kaybetmeden aldırmanızı öneririm. Bir süre sonra spiral çok eskidiği için ipi kopabilir. İşte o zaman spirali çıkartmak için anestezi almak ve ufak bir operasyon geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca spiralin koruyuculuğu 5 yıldan sonra azaldığından her an gebe kalma riskiniz var.

Gebe kalmak istiyorum

26 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. 1 yıldır gebe kalmak istiyorum ama gebelik oluşmadı. Adetim bazen düzensiz oluyor. Genelde 27-28 günde bir oluyorum. Adetimin 3’üncü gün ultrasona baktırdım ve kan verdim. Doktorum normal olduğunu söyledi. Hormon sonuçlarımı yazıyorum. Acaba gebe kalmamı engelleyecek bir sorun var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetleriniz düzenli, yaşınız genç ve ultrasonda doktorunuz problem görmemiş. Size önerim bir de eşinizin spermlerine bakılması ve normalse size de rahim filmi çekilerek tüplerinizin kontrol edilmesidir. Bunlarda da sorun saptanmazsa belki birkaç ay daha kendi kendinize deneyebilirsiniz. Ancak sebebi açıklanamayan infertilite diye bir grup olduğundan 3-6 ay içinde de gebelik oluşmazsa daha fazla vakit kaybetmeden bize başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder