Opr. Dr. Hande Akbaş Kesin tanı konulabilmesi için...
HABERİ PAYLAŞ

Kesin tanı konulabilmesi için...

Anne karnındaki bebeğin down sendromlu olup olmadığını öğrenmek için 2’li, 3’lü test yapılıyor ve renkli ultrason çekiliyor. Bu konuda kesin tanı ise amniyosentez yani bebeğin içinde olduğu sıvıdan örnek alınarak konulur.

İlaç kullanıyorum

17 yaşından beri doğum kontrol haplarıyla kist tedavisi görüyorum. Doğum kontrol hapı kısırlık yapıyormuş. Ben sivilcelerim için kullanıyorum. Tahlil yaptırınca doktor “Hormonlar normal” deyip hapı bıraktırıyor. Ama 2’nci ayda tekrar sivilcelenme oluyor. Bu hormon düzensizliğini bitkiler yok eder mi? Giderebilirsem adet zamanımda mı başlamalı mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacı size erken başlanmış. Bu sebeple 10 yıldan fazla kullanımı zaten önermediğimize göre, hormonlarınız normal, şikayetiniz sadece tüylenmeyse bunun için sizin yaşınızdaki genç kızlara ben lazer epilasyonu önermekteyim. Tüm ilaçlar unutmayın ki bitkilerden yapılmaktadır. Bilinçsizce kullanılan bitkiler ilaçlardan daha kötü yan etkilere neden olabilir. Ayrıca bitkisel tedaviler tüm dünyada tıbbi tedavinin yanında bütünleyici tedavi olarak kullanılmaktadır.

Zararı var mı?

18 yaşındayım, bekarım. Endometriyum kalınlığınım 10 mm çıktı, neden, zararı var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, adet döneminde ince görünen rahmin iç tabakası olan endometriyum yumurtlama dönemi ve sonraki adet dönemine kadar kalınlaşır ve normaldir. Genellikle 15-16 mm üstündeki değerleri kalın kabul ederiz. Ama endometriyumun en doğru değerlendirilme zamanı adetin 3-5’inci günleri arasında olmalıdır.

Amniyosentez önerdi

36 yaşındayım. 2’li, 3’lü test ve renkli ultrason sonuçlarım var. Doktor yine de amniyosentez önerdi. Kararsızım, sizce riskim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sonuçları inceledim; 2’li ve 3’lü test sonuçlarına göre bebeğinizde trisomy 21 denilen down sendromu ihtimali yüksek çıkmış. Detaylı ultrasonda belirgin sorun gözlenmemiş olsa bile down sendromlu bebekler detaylı ultrasonda bile atlanabiliyor. Benim de önerim mutlaka amniyosentez yaptırmanızdır. Bu zamana kadar yaptırmış olduğunuz tüm tetkikler sadece tarama yöntemleri olup kesin tanı ancak amniyosentez yoluyla konulabilecektir.

Haberin Devamı

Deniyoruz ama olmuyor

Çocuk sahibi olmak istiyoruz. Deniyoruz ama olmuyor. Acaba bir yanlışlık mı yapıyoruz? Gittiğim doktor ultrason çekti ve hormon testi yaptırdı. Sizce ultrason sonuçlarını yazıyorum. FSH hormonu 100 çıktı. Acaba durumum nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız kaç bilmiyorum ama FSH hormon düzeyine bakarsak ne yazık ki menopoza girmiş olduğunuzu söyleyebilirim. Dolayısıyla yumurtalıklarınız artık çalışmadığından vücudunuz yumurta üretmemektedir. Kendi yumurtalarınızla gebe kalabilme şansınızı yitirmişsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder