Opr. Dr. Hande Akbaş Kilo aldıkça şikayetler artıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kilo aldıkça şikayetler artıyor

Polikistik over sendromu yaşayan hanımların verilen tedavinin yanında mutlaka kilo vermesi ve spor yapması gerekiyor. Çünkü bu rahatsızlıkta kilo fazlalaştıkça şikayetler de artıyor.

Bir yılı dolduralım mı?

26 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Eşim 41 yaşında. Geçen eylülden beri bebek istiyoruz, olmuyor. Doktor sorun olmadığını söyledi. İki farklı ilaç içtim. Doktor “1 yıl dolmadan müdahale etmeyi doğru bulmuyorum” dedi. Eylülde 1 yıl olacak. Eşim sperm testi yaptıracak. Daha önce yaptırmış, sorun yokmuş. Rahim filmi çektirmemiz gerekir mi? Yoksa 1 yılın dolmasını mı bekleyelim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizde hastalık ya da geçirilmiş bir ameliyat yoksa hemen rahim filmi çektirmek yerine üreme tıbbı uzmanına başvurmanızı öneririm. Orada yumurtalık rezervine bakılacaktır. Bunda sorun yoksa, eşinizin spermleri normalse; yaşınız genç olduğu için bir süre beklenilebilir. Bundan sonra rahim filmi çekmenin doğru olduğunu düşünüyorum.

İlaç almak şart mı?

21 yaşındayım. Adet düzenliği için doktora gittim. Tahlililer yapıldı ve yumurtalıklarda 5 mm’lik kist görüldü. Polikistik over için doğum kontrol hapı verildi. Ben sürekli kilo alıyorum. Ne yapmam gerekiyor? İlaçları içmek istemiyorum. 5 mm kist için bu ilaçları kullanmaya gerek var mı? İlaca devam edeyim mi yoksa bırakayım mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu hem genetik hem de çevresel faktörler sonucu ortaya çıkar. Ultrasondaki 5 mm’lik minik kistler bu sendromun ultrason bulgusudur. Tanı kesinse ömür boyu sürer. Sizi en çok ne rahatsız ediyorsa ona yönelik tedavi uygulanır. Çünkü polikistik over sendromunu yok etmek mümkün değildir. Adet düzensizliği varsa bunun için doğum kontrol ilaçları kullanılabilir.

Ama tüylenmede artış olmadıkça ben size önerilen kadar yüksek doz ilaç tercih etmiyorum. Kilo almanız polikistik over sendromunun sebep olduğu insülin direncine bağlı. Bu nedenle size önerim kesinlikle diyete girmeniz ve düzenli spor yapmanızdır. Kilo almaya devam ettikçe şikayetleriniz daha da artacaktır.

Kaşıntı bitmiyor

Haberin Devamı

Dokuz aylık evliyim. İlk günden beri acı ve kaşıntı problemim var. Penis vajinaya ilk girdiği an acı oluyor, geçiyor, kaşıntım her ilişkide olmuyor. Ne yapmalıyım ?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kaşıntı genellikle vajinal mantara bağlı ortaya çıkar. En sık nedeni bu bölgenin kuru bırakılmaması, dar kıyafetler giyilmesi ve hijyen amacıyla o bölgenin asidik ph’sını değiştiren yapılar kullanılmasıdır. İlişkinin ilk anında yaşadığınız acı ya sizin kendinizi kasmanızdan ya da vajina yeterince ıslanmadan ilişkiye başlamanızdan kaynaklanıyor.

Önerim ön sevişmeyi uzatıp vajina yeterince ıslandıktan sonra penil penetrasyona izin vermeniz. Acı geçmiyorsa bir kadın doğum uzmanına başvurup genital bölgenizde bir enfeksiyon var mı bunun araştırılmasını sağlayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder