Opr. Dr. Hande Akbaş Kilo aldıkça şikayetler çoğalır
HABERİ PAYLAŞ

Kilo aldıkça şikayetler çoğalır

Haberin Devamı

Polikistik over sendromunun tedavisi için doktorun verdiği ilacı kullanıp düzenli adet görmek, beslenmeye dikkat ederek kilo vermeye çalışmak ve her fırsatta spor yapmak şart. Çünkü bu rahatsızlıkta kilo arttıkça şikayetler de artıyor.

Spiral taktırsam mı?

Doğum yapmamış kadınlarda spiral takılmasının sakıncası var mı? Doğum kontrol haplarından hangisinin yan etkisi en azdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum yapmamış hanımlarda genellikle spiral kullanımını pek tercih etmeyiz. Nadiren spiral genital bölgede enfeksiyona yol açarak, tüplerin fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilmektedir. Doğum kontrol ilacı yaşınız 40’ın altındaysa daha çok başvurduğumuz bir korunma yöntemi. Ama hap kullanmakla aranız iyi değilse, devamlı unutacaksanız, korunmayarak kürtaj olmak yerine spiral taktırmanız her zaman daha çok tercih edeceğimiz bir durumdur.

Vücudum şişiyor, neden?

30 yaşındayım. Daha önce kistim yoktu. İlaç kullanınca oluştu. Bu arada hormon testi yaptırdım, sorun çıkmadı. Ama ben 2 ayda 3 kilo aldım. Adet görmeye yakın vücudum şişiyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanırım polikistik over sendromu olabilir. Muayene etmeden söylemek tabii ki doğru değil. Ancak gerek doktorunuzun size hormon başlamış olması, gerekse kilo almanız en sık bu hastalıkta karşımıza çıkar. Doktorunuzun verdiği ilaç sanılanın aksine kilo artışına neden olmaz. Sizde metabolizma yavaşlığı ve insülin hormonuna karşı direnç buna neden olur. Önerim beslenmenize dikkat etmeniz, karbonhidrattan uzak durmanız, sebze ağırlıklı beslenip spor yapmanız. Aksi taktirde kilonuz arttıkça şikayetleriniz de artacaktır.

Bebek neden yok?

11 gündür adet görmüyorum, kan testi yaptırdım “Bebek yok” dedi. Doktor “Hormonlara baktırdım, normal” dedi. 11 gün oldu, adet görmedim. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, önerim öncelikle jinekolojik muayene olarak ultrason yaptırmanız ve yumurtalıklarınızda herhangi bir kistik yapı var mı, yok mu baktırmanızdır. Kist yoksa ve hormonlarınız normalse endişelenecek bir sorun yoktur diye düşünmüyorum. Bu ay geçirmiş olduğunuz bir hastalık, kullandığınız ilaç veya aşırı stres adet döngünüzde kaymaya neden olmuş olabilir. Her ay tekrar ederse sizi muayene etmek gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder