Kilo aldırdığı doğru değil

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Hormonlu spiralin kilo aldırdığı doğru değil. Menopoza yaklaşan kadına takıldıysa gebelik riski azaldığından birkaç yıl sonra çıkartılmalı. Yaşla birlikte menopoz geliyor. Doğru beslenmez, egzersiz yapmazsanız zaten kilo kaçınılmaz olur.

Spiral kilo yapar mı?

44 yaşındayım, 10 yıldır bakırlı spiral kullanıyordum. Doktorum hormonlu spiral taktı. Ama kilo aldım. Kilo herkeste olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, hormonlu spiralin kilo artışına yol açtığına dair bilimsel bir açıklama yoktur. 44 yaşından sonra doğurganlık çok azaldığı için spiral takılmasını önermiyorum. Madem takılmış birkaç yıl sonra çıkarttırın. Çünkü gebe kalma ihtimaliniz yüzde 5’in altında. Yaşla beraber menopoz da yaklaştığından sağlıklı beslenmez ve egzersiz yapmazsanız spiralden bağımsız olarak kilo almaya devam edeceksiniz.

Devamlı kanama oluyor

37 yaşındayım, 2 aydır her ilişki sonrası kanama var. Bu durum normal midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilişki sonrası kanama normal şartlar altında asla olmaması gereken bir durum. Mutlaka uzmana başvurarak bir an önce bir vajinal smear aldırmalı ve rahim ağzı kanseri gibi önemli bir problemin olup olmadığının ekarte edilmesini sağlamalısınız.

İlacı bıraksam olmaz mı?

Beş aylık hamileyim. Trombosit düşüklüğü için hastaneye yattım. İlaç verdiler. Yüzüm şişti, kızarıklık yaptı. Bir de çok yemek yediriyor. İlacı bırakırsam trombositim düşer mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuz size steroid içeren bir ilaç vererek trombositlerin daha fazla antikorlar tarafından bağlanmasını ve etkinliğinin azalmasını önlemeye çalışmış ki bu kesinlikle doğru bir yaklaşım. Bu tür ilaçların hemen kesilmesi böbrek üstü bezinde yetersizliğe yol açabileceği gibi trombositlerinizin daha da azalması devam edecektir. Doğumunuza 4 ay var. Eğer trombositleriniz 50 binin altına düşerse doğum sırasında kanama yaşama riskiniz çok yükselir. Doktorunuza danışmadan hiçbir şey yapmayın.

Test istemedi

29 yaşındayım. Yumurtalığımda 5.2 santim çikolata kisti teşhis edildi. Korunmayı bırakalı 3 ay oldu. Doktorum “6 ay deneyin. Olmazsa tedaviye başlarız” dedi. Hormon testleri istemedi. Amh, fsh gibi testlere gerek olmadığını söyledi. Prolaktin değerim 40. Testleri yaptırsam mı? Nasıl bir tedavi önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuz üreme tıbbı alanında deneyimliyse ultrasonda rezervinizi gördüğü için sizden bu testleri istememiş olabilir. Daha önce yapılmadıysa amh ve adetinizin ikinci günü kan vererek fsh, lh, estradiol gibi testleri yaptırabilirsiniz. Prolaktin ölçümünü tekrar ettirin. Yine 40 veya üzerinde çıkarsa ilaç gerekir.

Yazarlarımızdan

23 Kasım 2020, Pazartesi 08:23
23 Kasım 2020, Pazartesi 08:17
Sıradaki haber yükleniyor...
holder