Opr. Dr. Hande Akbaş Kilo almamaya çalışın
HABERİ PAYLAŞ

Kilo almamaya çalışın

Polikistik over sendromunun kesin tedavisi yok. Genellikle kilolu hastalarda kilo arttıkça adetler düzensizleşiyor. En iyi çözüm zayıflamak, spor yapmak. Bu sırada da doktorun verdiği ilacı düzenli kullanmak gerekiyor.

Ağrının nedeni kist mi?

24 yaşındayım, polikistik over’im varmış. Doktor doğum kontrol hapı verdi, 6 ay kullanmamı söyledi. İlaç bana kilo aldırd. Doktorum bu kistlerin ilaçla geçmeyeceğini, sadece adetimi düzene sokacağını anlattı. Ne yapmam gerek? Bu kadar küçük olan kistler ağrı yapar mı? Bir de biraz kiloluyum. Acaba bu da etkili mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over hastalığının ne yazık ki kesin tedavisi yok. Hastanın neye yönelik şikayetleri varsa onu kontrol altına alabilmekteyiz. Hastalığınızı yok edebilmek mümkün değildir. Sizde adet düzensizliği ön planda olduğuna göre diyetisyene başvurmalı ve hızla kilo vermelisiniz.

Verdiğiniz kiloyu koruyabilmek için spor da yapmalısınız. Kilonuz arttıkça adet düzensizliğiniz kötüleşir. Doktorunuzun verdiği doğum kontrol ilacı eğer yüksek doz hormon içermiyorsa kilo aldırmaz. Daha çok polikistik over hastalığınız nedeniyle kilo almaya yatkın bir durumunuz var.

Doğum kontrol ilacı sadece adetlerinizi düzenli görmenizi sağlar. Eğer yaşam şeklinizi yazdığım şekilde düzeltmezseniz ilacı bıraktıktan bir süre sonra adet düzensizliğiniz tekrar başlayacaktır.

Anne olamıyorum

32 yaşındayım, yıllardır çocuğumuz olmuyor. Benim rahmim içeriydeymiş. Başka bir sorun olmadığını söylüyorlar. Sizce ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahminizin içeride olması veya arkaya dönük olmasıyla gebelik arasında hiçbir ilişki bulunmaz. Anladığım kadarıyla size her şey normal denildiği için siz doğal yollarla olmasını beklemek dışında hiçbir şey yapmamışsınız.

Size önerim hemen doktora başvurmanız. Beklerken belki de şu anda normal olan yumurta rezervinizi gereksiz yere tüketmiş olacaksınız. Tam doktora başvurduğunuzda bu sefer olaya bir de yumurta sorunu eklenecek.

Eşinizin spermi iyiyse ya sizin yumurta kalitenizde ya da tüplerinizde sorun olma ihtimali çok yüksek. Bu sebeple bu alanda uzman bir ekibin sizi detaylı araştırması gerekir.

Haberin Devamı

Gebe kalamıyorum ne yapayım?

7 aylık evliyim ve eşimle hiç korunmuyoruz. Evlenmeden önce tüm tahlilleri yaptırmıştım, sorun yoktu. Ama hamile kalamıyorum. Başka bir sıkıntı olabilir mi yoksa biraz sabır mı gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her ne kadar yaşlarınızı belirtmemiş olsanız da eğer kadının yaşı 35’in altındaysa, eşinizin sperm analizi yapılıp normal çıktıysa ve kadında çikolata kisti gibi önceden bilinen bir patoloji yoksa genellikle çiftlere 1 yıla kadar denemelerini öneririz. Size her şeyin sorunsuz olduğunu, beklemeniz söylenmiş. Bu hekimin özellikle üreme tıbbı konusunda deneyimli olduğunu düşünüyor, meslektaşıma katılıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder