Opr. Dr. Hande Akbaş Kilo arttıkça sorunlar büyüyor
HABERİ PAYLAŞ

Kilo arttıkça sorunlar büyüyor

Haberin Devamı

Polikistik over sendromunda yapılacak en doğru şey doktorun verdiği ilacı kullanıp düzenli adet görmek, diyetle kilo vermeye çalışmak ve egzersiz yapmak. Çünkü bu rahatsızlıkta kilo arttıkça şikayetler de artıyor.

Vücut kist yapıyormuş

32 yaşındayım. Daha önce kistim yoktu. İlaç kullanınca oluştu. Bu arada hormon testi yaptırdım, sorun yok. 2 ayda 3 kilo aldım. Doktorum “Vücudun kist yapıyor” dedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizde polikistik over sendromu olabilir. Muayene etmeden söylemek doğru olmaz. Ancak gerek doktorunuzun size hormon başlamış olması, gerekse kilo almanız en sık bu hastalıkta karşımıza çıkar. Doktorun verdiği ilaç kilo artışına neden olmaz. Sizde metabolizma yavaşlığı ve insülin hormonuna karşı direnç buna neden olmaktadır.

Size önerim beslenmenize dikkat etmeniz, karbonhidrattan uzak durmanız, sebze ağırlıklı beslenmeniz ve tabii ki spor yapmanız. Aksi taktirde kilonuz arttıkça şikayetleriniz de artacak ve sizi rahatsız etmeye başlayacaktır.

2 kere kürtaj oldum

27 yaşındayım. 4 yıllık evliyim. 2 kere kürtaj oldum. Şimdi eşimle çocuk istiyoruz. Ama çok endişeliyim. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj uygun koşullarda, rahminize fazla zarar vermeyecek şekilde yapıldıysa endişelenmeniz gereken bir durum yok. Nasıl kürtajdan sonra ikinci kere gebe kalabildiyseniz üçüncü de olabilecektir. Kürtajdan sonra bir komplikasyon gelişmediyse, adet kanamalarınız çok azalmadıysa ben endişenizin boşuna olduğunu düşünmekteyim.

Siz çocuk kararı verdiyseniz en az 6 kendiliğinizden deneyin. Eğer bu süre içinde hamile kalamazsanız belki o zaman bir rahim filmi çektirerek geçmiş işlemlere bağlı bir sorun var mı baktırabilirsiniz.

Kötü kokular geliyor


23 yaşında kızım. Vajina bölgemde kötü kokular oluyor. Bu yüzden vajina için kullanılan jellerle duş yapıyorum. Ama bir arkadaşım zararlı olabileceğini söyledi. Sizce bu doğru mu, zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajina içine uygulanan jelleri pek önermiyoruz. Çünkü bu yapılar vajinanın ph dengesini bozup bakterilerin bu bölgede daha rahat üremesine neden oluyor. Bu jelleri kullanmak yerine kokunun neden olduğunun araştırılması gerekir.

Bunun için de bir kadın doğum uzmanına başvurarak gerekirse vajinal kültürler aldırmanızı ve enfeksiyon varsa bunu gidererek kalıcı olarak kokudan kurtulmanızı daha doğru buluyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder