Opr. Dr. Hande Akbaş Kilo verenin derdi azalır
HABERİ PAYLAŞ

Kilo verenin derdi azalır

Polikistik over sendromu yaşayan kadında adet düzensizliği, kilo artışı, tüylenme görülüyor ve doktor da bu sıkıntıların tedavisine yönelik ilaç veriyor. Hap kullanırken diyetinize dikkat eder, zayıflar, ideal kilonuza ulaşırsanız dertlerinizin azaldığını fark edeceksiniz.

4 haftalık hamile

Arkadaşım kendine göre 6 haftalık, bizim hesabımıza göre 4 haftalık hamile. Bugün kanaması oldu, hastaneye gittik. Doktor gebelik kesesinin aşağıda olduğunu söyledi, iğne yaptı ve“4 gün sonra bakacağız, olmazsa bebeği alacağız” dedi. Ultrasonda yazanları size yazıyorum. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik kesesi boyutu çok küçük. Hamileliğin seyriyle ilgili bir yorum yapmak için erken. Sağlıklı bir gebelik olabileceği gibi, dış gebelik veya düşükle sonuçlanabilir. Doktorunuz sizi belirli aralıklara sıkı takip eder, kesenin büyüyüp büyümediğini, içinde bebeğin gözlenir hale gelip gelmediğine bakar.

İkinci çocuğu düşünüyoruz

36 yaşındayım. 13 aylık bebeğim var ve emziriyorum. Sezeryan ile doğum yaptım. Gebelikte sorunlar yaşandı, bebeğim 38’inci haftada sezaryenle alındı. Yaşım nedeniyle ikinci bebeği bebek istiyoruz. Eşim işi nedeniyle 4 ayda bir yanımıza geliyor. Sizin tavsiyeniz ne olur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sezaryen ile doğum yapmanızın üzerinden 1 yıl geçmiş. Tıbbi açıdan hamile kalmanızda bir engel yok, ikinci bebeği yapabilirsiniz. Yaşınız nedeniyle beklemek istemiyorsanız eşiniz geldiğinde spermlerini dondurtarak o olmadığında dahi yumurtlama takibi yapılır. Ardından eşinizin spermleri çözülerek rahminizin içine uygulanır yani aşılama yapılır. Gebelik sırasında bebeğin suyunun artmasının en baş nedenleri arasında gebelikte gelişen şeker hastalığı olabileceğinden ve bir sonraki gebelikte de bu durumun tekrarlama riski bulunduğundan gebelik boyunca diyabet açısından sıkı takip edilmenizi ve mutlaka şeker yükleme testinizi vaktinde yaptırmanızı öneririm.

İlaç içiyorum ama adet görmüyorum

23 yaşındayım. Polikistik over varmış. 5 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Son 2 aydır ilaç bittikten sonra adet görmedim. İlaca devam ediyorum. Sorun var mı yoksa adet olmamam normal mi? Çok endişelendim. Ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunun en sık rastlanan bulgusu adetlerde gecikmedir. Sizde de bu bulgu ön planda. Kullandığınız ilaç doğum kontrol ilacı olup polikistik over sendromunda adetleri düzene sokmak için en fazla kullanılandır. Bunu kullanırken adet görmeniz tamamen hapın etkisindedir. Polikistik over sendromunun tam tedavisi yoktur. Hastanın hangi şikayetleri ön plandaysa o bulguları kontrol altına alacak tedavi uygulanır. Size de doktorunuz bu amaçla ilaç başlamış. Endişelenmeden ilacınızı kullanın. Bu ilaç sayesinde adet görüp rahatlayacaksınız. Bu arada fazla kilolarınız varsa diyete girerek verin ve bundan sonra ilaca ara vermeyi tekrar deneyin. İdeal kilonuza dönmeyi başarırsanız adetleriniz de büyük ihtimalle düzene girecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder