Opr. Dr. Hande Akbaş Kilolardan kurtulan şansını artırır
HABERİ PAYLAŞ

Kilolardan kurtulan şansını artırır

Kilolu olmak kadının hem hamile kalması hem de gebeliğin sağlıklı devamı için risk. Vakit kaybetmeden kilo verin. Egzersizi asla ihmal etmeyin, gerekirse bir diyetisyene gidin ki bebeğinizi kucağınıza alırken sıkıntı yaşamayın.

Hayat boyu mu sürecek?

50 yaşındayım, 2 yıl önce menopoza girdim. Doktorum biraz erken menopoza girdiğimi söyledi. Bu yüzden de hormon tedavisine başladı. Bu süre içinde hiçbir sorunum olmadı. Merak ettiğim şey, hayatımın sonuna kadar bu ilaçları almaya devam edip etmeyeceğim. Ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, günümüzde hormon ilaçlarını ancak hasta 40 yaşından önce menopoza girdiyse ya da menopoza geçiş sırasında ciddi ateş basması, terleme gibi şikayetleri olduysa kısa dönem olacak şekilde veriyor, hastayı biraz rahatlatıyoruz.

Son yıllarda yapılan çalışmalar bu tür hormon kullanımının meme kanseri riskini artırdığı yönünde olduğu için tercih edeceksek bizim için kısa süreli olması çok önemli. Size önerim düzenli kadın doğum muayenelerinizi yaptırmanız, mamografi ve meme ultrasonunu çektirmeniz. İki yıl olduğu için de artık yavaş yavaş bu hormonları kullanmayı bırakmalısınız.

Adetlerim çok kanamalı

41 yaşındayım, adetlerim çok kanamalı ve uzun sürüyor. Doktora gidip muayene oldum. Birçok tahlil yapıldı ve ultrason filmi çekildi. Doktorlar rahim içinde kanamaya neden olacak herhangi bir anormallik görmediler. Sizce kanamaların neden bu kadar uzun ve çok oluyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon tetkikleriniz ve ultrason bulgularınız normal çıktıysa o zaman rahimin iç tabakasında herhangi bir sıkıntı olup olmadığının araştırılması için mutlaka biyopsi yaptırmanızı öneririm. Bu biyopsiyi histeroskopi dediğimiz, kamerayla rahim içine girilerek tüm duvarlar bire bir gözle görülüp incelenerek yapılan yöntemle uygulatmanızı tavsiye ederim.

Eğer alınan biyopsinin sonucu temiz çıkarsa içimiz rahat eder ve sonrası için gerekirse kanamanızı durdurabilmek amacıyla ilaç ve bazı başka yöntemlere başvurabiliriz.

Eşim doktora gitmiyor

32 yaşındayım. Çocuğumuz olmuyor. Adet düzensizliğim var, ilaç kullanıyorum. Bir de kilom fazla. Fazla kilolarım ve adet düzensizliğim buna sebep olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olması iyi. Ama adet düzensizliğiniz ve kilo probleminiz bende ilk sizde hormonal bir sıkıntı olabileceğini düşündürdü. Bu sebeple mutlaka bir kadın doğum uzmanına giderek ultrasona girmeli ve yumurtlama ile ilgili birtakım hormonlarınıza baktırmalısınız.

Kilo ne kadar verirseniz bu hem gebe kalabilme şansınızı hem de gebeliğin sağlıklı devam etme ihtimalini artırır. Bir an önce egzersize başlamanızı ve gerekirse bir diyetisyene de gitmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder