Opr. Dr. Hande Akbaş Kırk yaşını geçtiyseniz ihmal etmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Kırk yaşını geçtiyseniz ihmal etmeyin

Memeden sıvı gelmesi normal olabileceği gibi bazı hastalıkların belirtisi de olabilir. 40 yaşından genç bir kadınsanız senede bir kez mutlaka meme ultrasonu, 40’ı geçtiyseniz mamografi çektirerek önleminizi almaya çalışın.

Sıvı geliyor

Dört sene önce emzirmeyi bıraktım ama 2 hafta önce memeden sıvı geldi. Bir hafta önce adetim bitti. Ama memeden sıvı gelmeye devam ediyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, memeden sıvı gelmesi normal olabileceği gibi bazı hastalıkların başlangıcı da olabilir. Yaşınızı belirtmemişsiniz ama önerim meme cerrahına başvurarak meme muayenesi yaptırmanız. 40 yaşından gençseniz meme ultrasonu, 40’ı geçtiyseniz mamografi çektirerek memelerinizi değerlendirtin. Memeden gelen sıvının içeriği çok önemlidir.

Haberin Devamı

Şeffaf sarı olması sıklıkla fibrokistik hastalık denilen memenin iyi huylu hastalıklarında ortaya çıkar. Süt kıvamında olması prolaktin yüksekliğiyle seyreden durumlarda rastlanır. Bu da en sık beynin hipofiz bezinin iyi huylu tümörleriyle ortaya çıkar. Nadiren ilaçların yan etkisi olabilir. Meme başı akıntısı kanlı ise kanserden şüphenilmeli, muayene olunmalıdır.

Ne kadar beklemeliyim?

32 yaşındayım, 3 ay önce hamile kaldım ama bebeğimin kalp atışları durduğu gerekçesiyle kürtaj oldum. Yeniden bebek sahibi olmak istiyorum. Ne kadar beklemem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Hastalarıma kürtajdan sonra minimum 2 ay beklemelerini öneririm. Bu süreyi hem rahmin toparlanması hem de psikolojik olarak bu olayı atlatmanız için gerekli görüyorum.

Epilasyonun zararı var mı?

25 yaşındayım. Genital bölgeme epilasyon yaptırmak istiyorum. Anne olmamı etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 18 yaşını tamamlamış her kadının genital bölgesine lazer epilasyon yapılabilir. Bu işlemin rahim ya da yumurtalıklarınıza olumsuz bir yan etkisi yoktur. Sadece gebelik olup olmadığına dikkat edilmesi yeterlidir.

Adet görmüyorum

38 yaşındayım. Doğum yapalı 1 sene oldu ama adet görmedim. Doğumda tüplerim bağlandı, bunun etkisi olabilir mi? Doktora gitmeli miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerinizin bağlanmış olmasıyla adet görememeniz arasında hiçbir bağlantı yok. Eğer 1 yıldır aktif olarak bebeğinizi emziriyorsanız buna bağlı olarak görememiş olabilirsiniz. Genellikle doğum sonrası kadın emzirse bile 1 yıl içinde adet görmesini bekleriz. Bu arada korundunuz mu?

Haberin Devamı

Yapılan en büyük hata emzirmenin gebelikten koruyucu etkisi olduğu zannedilmesidir. Oysa emzirme kesinlikle hamilelikten korumaz. Bu sebeple hemen gebelik testi de yaptırmanızı öneririm. O da negatif çıkarsa o zaman bir doktora başvurarak hormonlarınıza baktırmanız gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder