Opr. Dr. Hande Akbaş Kısa zamanda iyileşmek için doktoru dinleyin
HABERİ PAYLAŞ

Kısa zamanda iyileşmek için doktoru dinleyin

Enfeksiyon nedeniyle doktorunuz ilaç verdiyse onu düzenli olarak kullanın ve partnerinizin de kullandığından emin olun. Ayrıca tedavi süresince çok dar ve sentetik kıyafetler giymekten kaçının, günlük ped kullanıyorsanız hemen bırakın.

Akıntım kanlı, neden?

30 yaşındayım, 3 aydır sarı akıntı ve koku hissediyorum. Son 3-4 gündür de akıntı kanlı. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle bir uzmana muayene olmalı ve rahim ağzı kanser taraması amacıyla smear aldırmalısınız. Smear normalse kanamanız büyük ihtimalle enfeksiyona bağlıdır. Bu amaçla doktorunuz size ve eşinize gerekli ilaç tedavisine başlayacak ve şikayetleriniz kısa zamanda kaybolacaktır.

Haberin Devamı

Dikkat etmeniz gereken iki önemli nokta var: Tedavi boyunca çok dar ve sentetik kıyafetler giymekten kaçınmalı, kullanıyorsanız günlük pedi derhal bırakmalısınız. Ayrıca partnerinizin de ilacı kullandığından emin olmalısınız. Aksi taktirde enfeksiyonu size tekrar geçirecek ve gördüğünüz tedavi boşa gidecektir.

Neden kısa sürüyor?

32 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. İlişkide ağrım ve akıntım oluyor. Adetlerim düzenli ama kısa sürüyor. Bebek istiyorum, hamile de kalamıyorum. Acaba yaşımın etkisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız hamile kalamayacak kadar ileri bir yaş değil. Mutlaka altta yatan bir neden var mı diye araştırılmalı. İlişkide ağrının birçok nedeni olabilir ama akıntı çoğunlukla vajinal enfeksiyonlara bağlı ortaya çıkar. Kadın doğum muayenesiyle hem ilişkideki ağrı nedeni hem de varsa enfeksiyonun sebebi anlaşılır.

Bu sırada smear de yaptırarak rahim ağzı kanseri taramasından geçmiş olursunuz. Neden bebek sahibi olamadığınızın da araştırılmasını istiyorsanız en iyisi üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun ki bir kere de tümüne bakılabilsin.

Ameliyat şart mı?

32 yaşındayım, bir oğlum var. İkinci çocuğu istedik, olmuyor. Myom var; 4.5 santim. Her doktor başka bir şey söylüyor. Bir yıl geçti ama hamile kalamadım. Acil ameliyat mı olmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myomunuzun boyutu cerrahi müdahale için sınırda, önemli olan tam olarak nereye yerleştiği ve rahmin iç duvarına ne kadar yakın olduğudur. Rahim filmi ve ultrasonografi çektirerek myomun gerçekten gebe kalmanıza engel olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir.

Haberin Devamı

Bir yıldır korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamadığınız göz önüne alındığında öncelikle hamile kalmanızda tek engel bu myom mu yoksa eşlik eden başka sıkıntılar da var mı emin olunmalı. Bu yüzden detaylı araştırma yapmak gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder