Opr. Dr. Hande Akbaş Kısırlığa neden olabiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlığa neden olabiliyor

Çikolati kistiyle seyreden endometriozis tedavi edilmezse ilerlemeye devam ediyor. İlerledikçe de yumurta kalitesinde ve tüplerin yapısında bozulmalara neden oluyor. Bu durumda kadın kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Yumurtalığa zarar verir mi?

31 yaşındayım, sol yumurtalığımda 2 adet çikolata kisti var. Tedavi için doğum kontrol hapı önerildi. Bu kist yumurtalığa zarar veriyor ve gebelikte sorun çıkarıyormuş. Yumurtalığıma zarar vermeden başka bir tedavi yöntemi mümkün müdür?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis yani çikolata kistleriyle seyreden hastalık tedavi uygulanmazsa siz menopoza girinceye kadar ilerler. Genel yaklaşımımız, kistler 5 santimin üzerinde değilse, hastanın yaşam kalitesinde ciddi zorluk yaratmıyorsa ön planda ilaç tedavisi yapmaktır. Doğum kontrol ilacı bu gruptan birisidir. Ancak başka ilaç tedavileri de mevcuttur. Cerrahi yöntemi zorunda kalmadıkça uygulamayı tercih etmeyiz. Çünkü en tecrübeli ellerde yapılan ameliyat sonrasında bile kadının yumurtalık rezervinde azalma yaşanabilir. Çocuğunuz yoksa ve evliyseniz çok ertelemeden yapmanızı öneririm. Çünkü bu hastalık ilerledikçe hem yumurta kalitesinde hem de tüplerin yapısında bozulma yaratarak ileride kısırlığa yol açabilir. Evli değilseniz o zaman ilerlememesi için doktorun önerdiği tedaviyi kesmeden sürdürün.

Haberin Devamı

Hastalığı geçirir mi?

28 yaşındayım, 2.5 yıllık evliyim. 2 ay önce polikistik over teşhisi konuldu, ilaç kullanmaya başladım. Bu ilaç hastalığı geçirecek mi? Polikistik over tedavi edilebilir bir hastalık mı? Çocuk sahibi olmaya engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu genetik ve çevresel faktörlere bağlı ortaya çıkan henüz sebebi kesinleştirilememiş bir hastalık. Tedavisi de sadece hastanın şikayetlerine yönelik yapılır, kesin bir tedavisi yoktur. Örneğin; hastada adet düzensizliği ön plandaysa bu giderilir, tüylenmede ve kiloda artış ön plana çıkıyorsa bu giderilir. Polikistik over sendromlu kadınların adet düzeni bozulmadığı sürece genellikle bize ihtiyaç olmadan hamile kalabilir. Adet düzensizliğinin eşlik ettiği durumlarda yumurtlama tam olarak gerçekleşmediğinden genellikle yardımcı tedaviyle gebelik gerçekleşir.

Haberin Devamı

Bel ağrısı normal mi?

32 yaşındayım ve 6 aylık hamileyim. 2 haftadır bel ağrısından yakınıyorum. Acaba bu normal mi? Doktora başvurayım mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğin bu döneminde bebeğin ağırlaşmasına bağlı olarak omurganıza binen yük dengesi değiştiğinden bel ağrıları oluşabilir. Yine de bu dönemde erken doğum tehditi de yaşıyor olabileceğinizden öncelikle sizi takip eden doktora başvurmanızı öneririm. Hem ultrasonda rahim boyu uzunluğuna hem de nst denilen cihazda kasılmalarınızın olup olmadığına bakılmalı. Yaşadığınız bu ağrıların erken doğum tehditine bağlı kasılmalar mı yoksa ağırlığa bağlı omurga ağrısı mı anlaşılacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder