Opr. Dr. Hande Akbaş Kısırlığa yol açıyorsa müdahale ediliyor
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlığa yol açıyorsa müdahale ediliyor

Rahmin iyi huylu urları olan myomları 5 santimin üzerine çıkmadıkça almıyoruz. Ancak dikkatli takip şart, kanama ve kısırlığa yol açıyorsa o zaman erken müdahale edilebilir.

Aşıya rağmen çoğaldı

30 yaşındayım. Üç ay önce HPV kaptığımı öğrendim. Doktor aşı önerdi, 2 tane oldum. Genital bölgemdeki siğil 1 taneyken şu anda 3 tane. İlk çıkan epey büyüdü. Bu siğilleri yaktırabilir miyim? Nelere dikkat etmeli?

CEVAP

Sevgili okuyucum, aşının en uygun yapılma zamanı ne yazık ki HPV ile temas olmadan önce yani kadının cinsel aktif yaşamı başlamadan öncesidir. HPV bir kere alındıysa aşının yapılıp yapılmaması konusunda iki görüş bulunmaktadır. Bir görüşe göre, hasta zaten HPV almış bulunduğu için doğal bağışıklık başlamış, dolayısıyla aşının yapılması için neden kalmamıştır. İkinci görüşe göre ise, aşı yine de yapılmalıdır. Çünkü kadının almadığı diğer tiplere karşı da bağışıklığı başlatır. Ayrıca bağışıklık sistemini uyararak mevcut hastalığın daha hızlı kontrol altına alınmasını sağlar. Gördüğünüz gibi iki doza rağmen bir cevap almamışsınız, siğilleriniz aktif olarak çoğalmaya devam etmekte. Siğillerin geçmesi için piyasada birtakım ilaçlar olduğu gibi yakma gibi işlemlerle de kurtulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Gebeliğe engel mi?

10 aylık evliyim. Karım 28 yaşında. Eşim gebelik kontrolü için doktora gitti. Rahminin etrafında myomlar varmış. Bu gebelik için sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanırım myom denilen rahmin iyi huylu urlarını yeni fark ettiniz. Şu anki boyutları endişelenecek bir durum yaratmıyor. Genellikle 5 santimin üzerine çıkmadığı sürece myomları almayı tercih etmeyiz. Ancak kanama veya kısırlığa yol açıyorlarsa o zaman daha erken de müdahale edilebilir. Rahmin iç zarına ya da tüplere bası olup olmadığını en iyi rahim filmiyle anlayabilirsiniz. Sonuca bakarak gebelik açısından sorun içerir mi söylemek mümkün olabilir.

Yanma oluyor

30 yaşındayım. İdrarımı yaparken ciddi anlamda yanma ve ağrı hissediyorum, ağrımı hafifletebilecek herhangi bir öneriniz var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, idrar yaparken yanma başladığını hissettiğiniz anda sıvı alımını derhal artırmanız gerekir. Günde 2-3 litre kadar sıvı tüketimi önemlidir. Kızılcık suyu veya tabletleri de şikayetlerinizi bir miktar azaltabilir. İdrar yaparken yanma ve ağrı hisseden bir kadında en önemlisi derhal idrar tahlili yaptırarak gerçek sorunun ne olduğunun anlaşılması ve tanının gecikmeden konulmasıdır. Bundan sonrasında gerekli görürse jinekoloğunuz size tedavi önerebilir ve antibiyotiğe başlayabilir. Şikayetleriniz ancak bundan sonra tam olarak geçecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder