Opr. Dr. Hande Akbaş Kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya kalınır
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya kalınır

Çikolata kistleriyle seyreden endometriozis hastalığı tedavi edilmezse ilerlemeye devam ediyor.

İlerledikçe de yumurta kalitesinde ve tüplerin yapısında bozulmalara neden oluyor. Bu durumda kadın kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor...

Anne olabilir miyim?

37 yaşındayım. 3 ay önce evlendim. Daha önce hiç ilişki yaşamadığım için gebe kalıp kalamayacağımı bilmiyorum. Sizce beklemeli miyim? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 37 yaşından sonra kadınlarda doğurganlık belirgin oranda azalmaya başladığından size önerim üreme alanında uzman bir hekime başvurarak yumurtalık rezervinize ve eşinizin sperm sayısına baktırmanız. Bunlarda bir sorun yoksa 6-9 ay kendi kendinize deneyin. Ama bunlardan herhangi birinde sorun varsa vakit kaybetmeden gerekeni yapabilmeniz için bir an önce doktora başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Yumurtalığa zarar verir mi?

30 yaşındayım, sol yumurtalığımda 2 adet çikolata kisti var. Doğum kontrol hapı önerildi. Bu kist yumurtalığa zarar veriyor ve gebelikte sorun çıkarabiliyormuş. Ne yapacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis yani çikolata kistleriyle seyreden hastalık tedavi uygulanmazsa siz menopoza girinceye kadar ilerler. Kistler 5 santimin üzerinde değilse, hastanın yaşam kalitesinde zorluklar yaratmıyorsa ön planda ilaç tedavisidir. Doğum kontrol ilacı bu gruptan birisidir. Cerrahi yöntemi zorunda kalmadıkça uygulamayı tercih etmiyoruz. Çünkü en tecrübeli ellerde yapılan ameliyat sonrasında bile kadının yumurtalık rezervinde azalma yaşanabilir. Çocuğunuz yoksa ve evliyseniz çok fazla ertelemeden çocuk yapmanızı öneririm. Çünkü bu hastalık ilerledikçe hem yumurta kalitesinde hem de tüplerin yapısında bozulma yaratarak ileride kısırlığa yol açabilir.

Gebe kaldığımı nasıl anlarım?

Normal kadınlar hamile kaldıklarında adet görmüyorlar. Adet düzensizliği için ilaç kullanan kadınlar hamile kalınca adetten kesilir mi? Yoksa ilacın etkisi ile hamile kalsalar da adet görürler mi? Hamile kaldıklarını nasıl anlarlar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamile kalan hiçbir kadın doğuma kadar adet görmez. Gebelikte görülen kanama düşük tehditi veya başka önemli bir sorunun göstergesidir. Adet görme, üstüne görme gibi kesinlikle algılanmamalıdır. Adet düzensizliği için size verilen ilacın ne olduğu önemli. Çünkü doğum kontrol hapı gibi birtakım adet düzenleyiciler kullanmaktaysanız zaten gebe kalmanız beklenmez. Ayrıca adet düzensizliği devam ediyorsa bu sizin yumurtlamanızda da düzensizlik olduğunu gösterir

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder