Opr. Dr. Hande Akbaş Kısırlık tehlikesiyle karşı karşıyasınız
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlık tehlikesiyle karşı karşıyasınız

Çikolata kistleriyle seyreden endometriozis tedavi edilmezse ilerlemeye devam ediyor. İlerledikçe de yumurta kalitesinde ve tüplerin yapısında bozulmaya neden oluyor. Bu durumda kadın kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Zarar verir mi?

34 yaşındayım, sol yumurtalığımda 2 çikolata kisti var. Tedavi için doğum kontrol hapı önerildi. Bu kist yumurtalığa zarar veriyormuş ve gebelikte sorun çıkıyormuş. Başka tedavi yöntemi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis yani çikolata kistleriyle seyreden hastalık tedavi edilmezse siz menopoza girinceye kadar ilerler. Genel yaklaşım, kistler 5 santimin üzerinde değilse, hastanın yaşam kalitesinde ciddi zorluk yaratmıyorsa ilaç tedavisidir.

Haberin Devamı

Doğum kontrol ilacı bu gruptantır. Ancak başka ilaç tedavileri de var. Cerrahi yöntemi zorunda kalmadıkça istemeyiz. Çünkü en tecrübeli ellerde bile ameliyat sonrası kadının yumurtalık rezervinde azalma görülebilir. Çocuğunuz yoksa ve evliyseniz ertelemeden anne olmanızı öneririm.

Çünkü bu hastalık ilerledikçe hem yumurta kalitesinde hem de tüplerin yapısında bozulma yaratarak kısırlığa yol açabilir. Evli değilseniz o zaman ilerlememesi için doktorun önerdiği tedaviyi kesmeden sürdürün.

Yaş etkili mi?

32 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. İlişkide ağrım ve akıntım oluyor. Adetlerim çok düzenli ama kısa sürüyor. Bebek istiyorum, korunmadığımız halde hamile de kalamıyorum. Acaba yaşımın etkisi var mı? Ne yapmamı önerirsiniz? Rahim ağzı kanserinin belirtileri neler?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız hamile kalamayacak kadar ileri bir yaş değil. Mutlaka altta yatan bir neden var mı diye araştırılmalı. İlişkide ağrının birçok nedeni olabilir ama akıntı çoğunlukla vajinal enfeksiyonlara bağlı ortaya çıkar. Kadın doğum muayenesiyle hem ilişkideki ağrı nedeni hem de varsa enfeksiyonun sebebi anlaşılır.

Bu sırada smear de yaptırarak rahim ağzı kanseri taramasından geçmiş olursunuz. Neden bebek sahibi olamadığınızın da araştırılmasını istiyorsanız en iyisi üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun ki bir kere de tümüne bakılabilsin.

Haberin Devamı

Neden akıntım var?

23 yaşında kızım. Benim sürekli akıntım oluyor ve çok rahatsızlık veriyor. Doktora gittim, bir merhem verdi. Neden kaynaklanabileceğini söylemedi. Pek faydası olmadı. Ayrıca kaşıntımda çok fazla. Kimseyle ilişkiye girmedim. İlişki ile enfeksiyon kapmadım. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, akıntıyla ortaya çıkan vajina iltihapları bakirelerde görülmez diye bir kural yok. Tuvaletlerden, havuzlardan, uzun süreli antibiyotik gibi ilaçların kullanımı sonucunda vajinal floranın bozulmasından da enfeksiyon gelişebilir. Doktorunuz size sadece krem dışında ağızdan da ilaç verirse sanırım gelişen enfeksiyon daha çabuk kontrol altına alınır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder