Opr. Dr. Hande Akbaş Kısırlıkla ilgisi yok
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlıkla ilgisi yok

Acaba hamile miyim?

Geçen ay 7’sinde adet görmüştüm ama bu ay hâlâ hastalanmadım. 2 haftadır kasıklarımda ağrı var. Memelerim de acıyor. Sanki adet görecekmişim gibi. Gebe olabilir miyim?

CEVAP Sevgili okuyucum, önerim öncelikle idrarda gebelik testi yaptırmanız ve sonuca göre hareket etmenizdir. Gebelik varsa artık idrar testinde çıkmasını bekleriz. Gebelik çıkmıyorsa hormonal düzensizliğinizin sebebinin araştırılması için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Yumurtalıklarda düzensizliğe neden olabilecek kistik bir yapı var mı ya da hormonlarınızda sorun var mı doktorunuz bunlara bakacak ve sorunu gidermek için uygun tedaviye başlayacaktır.

Haberin Devamı

Mantar yüzünden mi?

1.5 yılılk evliyim. Eşimin de benim de sıkıntımız yok. Hiç korunmadık ama çocuğumuz olmadı. Son 4-5 aydır mantarla boğuşuyorum. 15 gün önce ilaç kullandım ama yine akıntım oldu. Bu yüzden mi gebe kalamıyorum?

CEVAP Sevgili okuyucum, mantar kadınlarda sık görülen vajinal enfeksiyonlar arasındadır ve kesinlikle kısırlığa neden olmaz. Sadece beyaz, peynirimsi kıvamda zaman zaman kaşıntılı akıntıya sebebiyet verir ve tedavisi kolaydır. En sık vajinal bölgenin ıslak kalması, aşırı dar veya sentetik kıyafetler giymeye bağlı ortaya çıkar. Kullanmış olduğunuz ilaçlar arasında sadece bir ilacın bir miktar bağışıklık sistemi baskılayıcı özelliği bulunduğundan mantar gelişmiş olabilir. Size önerim mantar enfeksiyonuyla vakit kaybedeceğinize, 1.5 yıldır neden gebelik elde edemediğinizin detaylı araştırılmasına başlamanız. Bunun için vakit kaybetmeden üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Embriyo neden tutanamıyor?

Oğlum var, kendi kendime gebe kaldım. Ama ikinci kere çocuk istedik, olmadı. 2 kere tüp bebek denedik, tutmadı. Hiçbir sorun bulanamadı. Oluşan embriyoların 1’inci kalite olduğu söyledi ama tutunma olmuyor. Ne olur bana yardım edin.

CEVAP Sevgili okuyucum, sizin hakkınızda yorum yapabilmem veya yardım edebilmem için öncelikle yaşınızı, yumurtalık rezervinizi bilmem gerekir. İlginç olan kendi kendinize gebe kalabiliyorken tüp bebekle başarı elde edememiş olmanızda. Size önerim şu anda neden hamile kalamadığınızın detaylı olarak incelenmesi yapılmadan asla tekrar tüp bebek denememenizdir. Tüm tetkiklerinizle birlikte bu konuda uzman başka bir hekimden görüş almanızın farklı bir bakış açısı kazanmanız açısından faydalı olacağı görüşündeyim

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder