Opr. Dr. Hande Akbaş Kist kendi kendine geçmez, tedavi şart
HABERİ PAYLAŞ

Kist kendi kendine geçmez, tedavi şart

Çikolata kisti yani endometrioma kadının gebe kalmasını zorlaştırıyor. Bu kistler çoğunlukla şiddetli kanamaya neden olmuyor. Ama cerrahi yöntem ya da ilaçla tedavi edilmezlerse kendi kendilerine kaybolmaları mümkün değil.

Aşılama işe yaramadı

Polikistik over hastasıyım, ilaç kullanıyorum. 1 yıldır çocuk isteğimiz var. İlacı bıraktım, 3 ay adet olmadım. Doktor ilaç verdi “Doğal yolla deneyin” dedi, olmadı. Sonra 2 kez aşılama yapıldı. Yeni bir doktorum var. Rahim filmi çektirdim. Bu adet gecikmesi yapar mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunuz var, bunun iyi yönetilmesi gerekir. 2 kez aşılamayla sonuç alınamamış. Artık tüp bebek gibi hamilelik şansı daha yüksek bir yönteme geçmek gerekir. Rahim filmi çekilmesi adet düzensizliği yapmaz. Bu polikistik over’den kaynaklanır. Size ve eşinize bu zamana kadar yapılan tüm tetkiklerle deneyimli bir doktora başvurun.

Çikolata kisti dediler ama...

4 yıllık evliyim. 4 aylık evliyken şiddetli kanamam oldu ve doktora gittim, “Çikolata kisti” dediler. İlaç tedavisi gördüm, kistin kaybolduğu söylendi. 3 aydır ilişkide yanmam oluyor. Hafif pembemsi de kanamam var. Bu hamile kalmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleri genellikle şiddetli kanama yapmaz. Ayrıca gerekli ilaç ya da cerrahi tedavi uygulanmazsa kendi kendine de kaybolması beklenmez. Tüm bu nedenlerden dolayı o kistinizin endometrioma yani çikolata kisti olmadığını düşünmekteyim. İlişki sırasında acı, yanma kanama çoğunlukla vajinal enfeksiyonların belirtisidir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak vajinal smear aldırmalı, sonuç normalse enfeksiyona yönelik tedaviye başlamalısınız.

Bebeğe zararı olur mu?

6 yıllık evliyim. İlk gebeliğimi 6 yıl önce yaşadım, 10 haftalıkken bebek gelişmemiş ve kalp atışı yoktu. Kürtaj olmuştum. Şimdi 15 haftalık hamileyim. İdrar tahlilimi size yazıyorum. Doktorum vajinal fitil ve krem verdi. Kullanmamda sakınca var mı? Bebeğe zararı olur mu? İlaç kullanmasam erken doğum ve düşüğe neden olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte sistit denilen idrar yolu enfeksiyonları sık ve çoğu zaman bulgusuz seyredebildiği için geçirilmediği taktirde erken doğum, erkenden su kesesinin yırtılması gibi komplikasyonlara yol açabilir. Doktorunuz sizin gebe olduğunuzu bilen bir uzman olarak ilaç vermiş. Bu nedenle önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz. Başka bir meslektaşımın reçetesini hiç muayene etmediğim bir hastada teyit etmemin hem sizin açınızdan hem de meslektaşım açısından doğru olmadığını düşünüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder