Opr. Dr. Hande Akbaş Kistleriniz sürekli tekrarlıyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

Kistleriniz sürekli tekrarlıyorsa...

Kadınlar yumurtalıklarda görülen çikolata kistleri nedeniyle ameliyat oluyor. Bu kistler tekrarladığı için operasyon sonrası hastaya doğum kontrol hapı veriliyor. Çocuk istiyorsanız doktor kontrolünde kalın...

Kist sorun yaratır mı?

3 defa yumurtalıkta kist olması sebebiyle ameliyat oldum. Ameliyattan sonra doktor doğum kontrol hapı verdi. İkinci bebeği istiyoruz. İlacı bırakınca hemen hamile kalabilir miyim? Kist yeniden oluşmuşsa gebe kalmama engel olur mu?

CEVAP: Sevgili okuyucum, 3 kere ameliyat olduğunuz için kistlerin ilaç kullanmamanız halinde yeniden oluştuğunu anlıyorum. Bu da çikolata kisti yani endometriozis olduğunu düşündürüyor. Doktor tekrar etmemesi için size doğum kontrol ilacı verdi. Bu ilacı kullanırken gebe kalamazsınız. Ayrıca ikinci çocuğu istiyorsanız önerim ilacı bırakıp 6 ay kendi kendinize denemeniz. Bu sürede gebe kalamıyorsanız vakit kaybetmeyin. Üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurun. Ameliyat ve endometriozis hastalığına bağlı olarak yumurtalık rezerviniz azalmış ya da tüpleriniz olumsuz etkilenmiş olabilir.

Haberin Devamı

Hapı kullanayım mı?

2 aydır adet görmüyordum, tahlil yapıldı, menopoz başlamış. Doktor ilaç verdi, adet gördüm. Memelerimde fibrokistler var. Hapın zararı olur mu?

CEVAP: Sevgili okuyucum, yaşınızı belirtmemişsiniz ama 45 yaşının üzerindeyseniz ateş basması ve terlemeniz dayanılmaz boyutlarda değilse o zaman adet görmek için hormon kullanmayı doğru bulmuyorum. Ama yaşınız gençse mecburen bir dönem hormon takviyesi alacaksınız. Fibrokistik meme hastalığınız varsa hormonlar kistlerinizin biraz büyümesine yol açabilir. Düzenli aralıklarla mamografi ve/veya meme ultrasonlarıyla takip edilmeniz iyi olur.

Kürtaj önerdiler

51 yaşındayım, 2 yıl önce menopoza girdim. Geçenlerde kanamam oldu. Doktor rahim kalınlaşması teşhisi konuldu. Acilen kürtaj önerdi. Sizce de uygun olanı ameliyat mı?

CEVAP: Sevgili okuyucum, kadınların 1 yıl adet olmaması haline menopoz diyoruz. 49, menopoz için uygun bir yaş. Menopoza girmiş kadında tekrar kanama görülmemesi gerekir. Kaldı ki ultrasonografi sonrası doktorunuz rahim iç duvarında kalınlaşma görmüş, menopozda rahim iç duvarının incelmesi, 5 mm altına inmesi beklenir. Meslektaşıma katılıyorum, kesinlikle rahim iç duvarından biyopsi alınmalı ve kanamaya neden olabilecek herhangi bir patoloji olup olmadığı araştırılmalı. Patoloji de çıkacak sonuca göre de nasıl bir yol izleneceğine karar vermek daha doğru olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder