Opr. Dr. Hande Akbaş Kızınızın ilk adet yaşı geçtiyse hemen doktora
HABERİ PAYLAŞ

Kızınızın ilk adet yaşı geçtiyse hemen doktora

Kız çocuklarının normalde 9-12 yaşları arasında ilk adetlerini görmesi beklenir. Kızınız ya da yeğeniniz ergenlik belirtileri gösteriyor ama adet görmüyorsa vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.

Hamile miyim?

3 senedir spiral ile korunuyoruz. Bu ayki adetimin tam günü ama kan yerine kahverengi leke geliyor. Acaba hamile olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiralinizin doğru yerdeyse endişelenmeyin. Ancak spiral yerinde olsa bile sizi dış gebelikten korumadığı için adetiniz başlamamışsa, kanda gebelik hormonu baktırın. Yüksekse dış gebelik riski olabilir.

Haberin Devamı

Doktora gitsem mi?

14 yaşımı doldurdum, adet görmedim. Doktora gitmeliyim ya da normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde 9-12 yaş arasında kız çocuklarının ilk adetini görmesi beklenir. Siz 14 yaşındasınız ve adet görmediyseniz kadın hastalıkları ve doğum uzmanı veya çocuk hastalıklarının endokrinoloji bölümüne gidin. Ameliyat önerdiler 26 yaşındayım, bekarım. Doktorum rahim ağzı kanseri testi yaptı. CIN 2 çıktı. Ameliyatla rahim ağzımın bir kısmının alınmasını önerdi. Çok korktum. İleride hamile kalmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, smear sonucunuzda HPV virüsüne bağlı olarak kansere doğru ilerleyen bir lezyon saptanmış. Henüz kanser değil, panik olmayın. Ancak şu anda müdahale edilmezse yıllar içinda rahim ağzı kanserine dönüşme riski var. Size önerim öncelikle kolposkopi denilen bir işlemle rahim ağzınızın başka bir yerinde CIN 2’den (HGSIL) daha ileri bir lezyon var mı baktırmanız.

Ardından da vakit kaybetmeden konizasyon denilen cerrahi işlemle etkilenmiş bölgeyi çıkarttırmanız. Deneyimli ellerde yapıldığında işlemin komplikasyonu düşüktür. Ayrıca gebeliğe engel oluşturmaz. Ancak nadiren erken doğuma yol açabilir. Gebelik boyunca rahim ağzınızın sıkı takip edilmesi gerekir.

Eşimin canı yanıyormuş

33 yaşındayım. Eşimle cinsel hayatımız yolunda gidiyordu ama sorunlar başladı. Karımın rahminde 2 kitle var ve zaman zaman kanaması oluyor. Bu yüzden canının yandığını söylüyor. Acaba bu nasıl tedavi edilebilir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin rahminde kitle olarak bahsettiğiniz yapılar muhtemelen myom denilen rahmin iyi huylu urlarıdır. Bulundukları lokalizasyona göre aşırı kanama, kabızlık, sık idrara çıkma ya da ilişkide ağrıya neden olabilir. Hastanın bu tür şikayetleri olduğunda genellikle alınmasını öneririz. Ancak yine de muayene edip görmeden net bir yorum yapabilmek ne yazık ki mümkün olmayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder