Opr. Dr. Hande Akbaş Koruma hemen başlamıyor
HABERİ PAYLAŞ

Koruma hemen başlamıyor

Kadında istenmeyen gebelikleri önleyen doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğu kullanıldığı an başlamıyor. Bu nedenle tedbirli olun, ilk ay mutlaka eşiniz de korunsun ki sorun çıkmasın.

Neden kanamam var?

34 yaşındayım, 2 ay önce sezaryenle 4’üncü doğumumu yaptım. Doğum sonrası kanama bitmedi. Adet kanaması gibi olmasa da düzensiz kanamalar için doktora gittim. Her şey normal. Moll gebelik baktı, Bhcg sonucu 1.20'den küçük çıktı. Böyle bir ihtimal de yokmuş. Niye kanama sürüyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, moll gebelik olması için kanda gebelik hormonunuzun yüksek yani 5’in üzerinde olması gerekirdi. Sizde böyle bir durum olamaz. Rahmin içinde ya da rahim ağzında sorun yoksa bazı hormonların ve kanama nedeni olabilecek sistemik hastalıkların araştırılması doğru olacaktır.

Haberin Devamı

Hapla mı ilgili?

Bir ay doğum kontrol hapı kullanıp bıraktım. Ama adetim gecikti. Hapla ilgisi var mı? Hapı bıraktıktan sonra istenen zamanda hamile kalınır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, nadiren doğum kontrol ilacına bağlı adet döngünüz değişmiş olabilir ama genellikle bu etkiyi ilerleyen aylarda görürüz. İlk kutuda doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğu hemen başlamaz. Önerim ilk önce kanda gebelik hormonu baktırıp bu ay hamile olma riskinizi elemeniz. Gebe değilseniz birkaç gün bekleyin. Adetiniz başlamadıysa uzmana başvurun. Çift sağlıklıysa doğum kontrol ilacıyla korunan kadının yumurtlaması 2-3 ay içinde normale dönüyor. İlacı hiç kullanmamış bir kadınla aynı oluyor.

Akıntım sürüyor

33 yaşındayım, 65 gün önce doğum yaptım. Beyazımsı akıntı hep var. Doktora gideyim mi yoksa kendiliğinden geçer mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum sonrası dönemde kadında şeffaf, beyazımsı, koku veya kaşıntı yapmayan akıntı olabilir. Bu hormonal değişimden kaynaklanır. Eğer koku varsa o zaman kadın doğum uzmanına başvurmalı ve akıntıdan kültür aldırtmalısınız. Muhtemelen bebeğinizi emzirdiğiniz için kültürde üreme olmazsa bu dönem içinde gereksiz yere antibiyotik kullanmamış olursunuz.

Gebelikte sorun olur mu?

39 yaşındayım, yeni evlendim ve anne olmak istiyorum. Normal yollardan anne olur muyum? Yaşımla ilgili hamilelikte sorunlar yaşar mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 35 yaşından sonra gebelik oranları yaşla birlikte giderek azalıyor. Bu nedenle size önerim 6 ay içinde kendi kendinize hamile kalamazsanız mutlaka üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurmanız. 42 yaşından sonra hamile kalma ihtimali yüzde 5’in altına indiği için bu süreden önce gebe kalmanız büyük önem taşır. Gebe kaldığınızda da yaşa bağlı komplikasyon riski arttığı için doktorun sıkı takibinde olmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder