Opr. Dr. Hande Akbaş Korunma devam ediyor
HABERİ PAYLAŞ

Korunma devam ediyor

Haberin Devamı

Doğum kontrol haplarını düzenli içiyorsanız gebelikten korkmanıza gerek yok. 21 gün kullanıp 1 hafta ara verdiğinizde korunma aynen sürer. Bu 1 haftalık zaman diliminde de başka korunma yöntemine ihtiyaç yok...

Ameliyat mı yoksa tüp bebek mi?

29 yaşındayım, 4 santim çikolata kistim var. İki yumurtalığımda da birden fazla bulunuyor. 1 senedir tedavi görüyorum, gebe kalamadım. Rahim filmim temiz çıktı. Sizce ameliyat mı olmalıyım yoksa tüp bebek mi yaptırmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleriniz ameliyat için çok sınır boyutta. 1 senedir beklemenize rağmen gebelik olmadıysa vakit kaybetmeyin. Çünkü bekledikçe kistlerinizin büyüme ihtimali çok yüksek. Gebelik istediğiniz için bunların büyümelerini engelleyecek ya da yavaşlatacak bir ilaç da şu anda kullanamayacağınız için bir an önce gebelik elde edilmesi önemlidir. Yeterince beklediğiniz için bence ameliyat olmadan önce 1 kere tüp bebek deneyin. Eğer gebelik elde edemezseniz laporoskopi gündeme gelebilir. Ama cerrahi tedavi için henüz erken olduğu kanaatindeyim.

Gebe kalır mıyım?

25 yaşındayım. Daha önce korunmak için iğne yaptırıyordum. Adet düzensizliğine neden olunca bırakıp doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Doğum kontrol hapı bittikten sonra 1 hafta ara veriliyor. O ara verilen sürede ilişkiye girmek tehlikeli mi? Gebe kalma ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacınızı her gün, atlamadan neredeyse saati saatine düzenli olarak alıyorsanız hiç endişelenecek bir durum bulunmamaktadır. 21 günün sonunda ara vermiş olduğunuz 1 hafta içinde de korunmanız aynen devam etmektedir. Bu dönemde başka bir yöntem kullanmaksızın korkmadan ilişkiye girebilirsiniz.

24 günde bir adet görüyorum

30 yaşındayım, 9 ay önce doğum yaptım. Doğumdan önce 28 günde bir adet görüyordum. Doğumdan sonra adetlerim 2 ay düzensiz oldu. Şimdi 24 günde bir adet görüyorum. Bunda bir sorun var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğumdan sonraki ilk 1 yıl içinde adetlerin düzensiz olması normal sayılır. Özellikle düzenli emzirmeye devam eden kadınlarda bu tür düzensizlikleri anormal kabul etmeyiz. Bu sebeple şu an için endişelenecek bir durum görmemekteyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder