Opr. Dr. Hande Akbaş Korunmak için ilacınızı her gün aynı saatte alın
HABERİ PAYLAŞ

Korunmak için ilacınızı her gün aynı saatte alın

Kadınları istenmeyen gebeliklerden koruyan doğum kontrol hapları 40 yaşına kadar kullanılabiliyor. Bu ilaçlar kullanılırken sigara içilmemesini öneriyoruz. Bir de ilaçlar her gün aynı saatte alınmalı ki hormon düzeyi kanda sabit kalsın.

Doğum kontrol hapı kullanayım mı?

27 yaşındayım. Sezaryenle doğum yaptım, spiral taktırdım. Ama çıkartmak zorunda kaldım. Şimdi adetimin ilk günü doğum kontrol hapına başladım. Başka bir yöntem mi bulmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olduğu için doğum sonrasında spiral ya da doğum kontrol ilaçları kullanmanızda sakınca yok. Spiral genellikle yoğun adet kanaması yapar. Bir de sizde yerinden oynadığı için çıkarılmış. Doğum kontrol ilaçları 40 yaşına kadar kullanılabilir. Sigara içen kadınlarda beyne pıhtı atma riskini arttığından dolayı hastalara bu ilacı kullanırken sigara içmemelerini öneririz. Ayrıca hormon düzeyinin kanda sabit olması için her gün aynı saatlerde almanız gerekiyor. Aksi takdirde sık görülen lekelenme bulguları başlayabilir.

Haberin Devamı

Anne olmak istiyorum

28 yaşındayım, panik atak hastasıyım. Çocuk sahibi olmayı çok istiyorum ama korkularım var. Hamile kalmadan önce nasıl bir yol izlemeliyim? Gebelikte panik atak için nasıl tedavi yöntemleri kullanılıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk yapmanız gereken psikiyatristinize gebelik planladığınızı söylemek ve hastalığınızın şu an için hamileliğe engel bir durum oluşturup oluşturmadığını sormak. Ayrıca atakları sık hastalara başlanan birtakım ilaçlar bulunuyor. Siz bunları kullanıyorsanız bu ilaçlar gebelikte kullanılabilen ilaçlar mı öğrenin. Ayrıca gebelikte de hem kadın doğum hem de psikiyatri doktorları sizi birlikte takip etmeye devam etmelidir.

Tek şansımız tüp bebek mi?

Eşimde morfoloji sıfır çıktı. Hafif varikoseli var ama tek taraflı. Buna rağmen geçen sene boş gebelik geçirdim. 2 yıldır korunmuyorduk. 1 sene geçti, korunmadık ama gebelik yok. Acaba tüp bebek bizim tek şansımız mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tek başına morfolojik bozukluk çok ciddi değilse bir anlam ifade etmez. Sayı ve morfolojik bozukluk buna eşlik etmiyorsa o zaman kendi kendinize hamile kalabilmeniz mümkün olacaktır. Nitekim geçen yıl gebe kalmışsınız. Varikoseli hafif ve ağrı yaratmıyorsa bunun için de ameliyat olmasını önermem. Çünkü mevcut morfolojiyi ameliyat değiştirmez. Size önerim kendinize ve eşinize periferik karyotip denilen genetik testi yaptırmanızdır. Ayrıca rahim filmi çektirmeniz faydalı olacaktır. Doktorunuz tüm bunları değerlendirip size bilgi verecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder