Opr. Dr. Hande Akbaş Koruyuculuk ilk gün başlamaz
HABERİ PAYLAŞ

Koruyuculuk ilk gün başlamaz

Doğum kontrol haplarının koruyuculuğu kullanıldığı gün başlamıyor. İlk kutu boyunca mutlaka eşinizin de korunması gerekiyor. Ayrıca bu ilaçları her gün mümkünse aynı saatte almaya özen göstermeniz iyi olur.

İlaç kullanmam şart mı?

26 yaşında, bekar kızım. Polikistik overim var, adet göremiyorum, 2 yıldır tedavi oluyorum. İlk yıl doğum kontrol hapı kullandım. Adetim düzenliydi. Bir yıl kadar başka bir ilaç kullandım ama düzenli adet göremiyorum. Tüylenmede ve sivilcelerimde de artış var. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kullanırken adetlerin düzenli olması ilacın etkisidir. Şu anda sizi en çok rahatsız eden şikayetiniz adet görememek ise, o zaman yaşınız genç olduğu için bir süre daha doğum kontrol ilacına devam etmenizde hiçbir sakınca yok.

Doğru hap seçimiyle tüylenme ve sivilcelenme şikayetlerinizde de azalma olacaktır. Size önerim ciddi anlamda diyete girmeniz, sebze ağırlıklı beslenmeniz ve düzenli egzersiz yapmanızdır. Kilonuz arttıkça ne yazık ki mevcut şikayetlerinizde de artış olacaktır.

İlacın yan etkisi mi?

Doğum kontrol hapına başladım ama yanlış kullandım. Adetimin ilk başladığı gün kullandım. Kesintiler halinde 10 gün sürdü. Adetimin günü 15 gün geçti. Acaba yan etkisi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarına ilk 5 gün içinde başlanabilir. Dolayısıyla bu açıdan yanlış yaptığınız bir durum yok. Adetiniz sanırım leke şeklinde 10 gün sürmüştür. Yoğun olduğunu pek beklemiyorum, bu da en sık ilacın tam saatinde alınmamasından hatta bazen unutulmasından kaynaklanır.

Bilmeniz gereken en önemli noktalardan birisi de doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğunun hemen başlamamasıdır. İlk kutuda mutlaka partnerinizin de korunması gerekir. Gecikme açısından size önerim öncelikle gebelik testi yaptırıp herhangi bir gebelik olup olmadığını mutlaka ekarte ettirmenizdir.

Doktorum izin vermiyor

8 haftalık hamileyim, uçakla seyahat etmem gerekiyor. Ama doktorum buna izin vermeyeceğini söyledi. Hamileliğim boyunca hiçbir yere gidemeyecek miyim? Neden seyahat edemiyorum?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, erken gebelik döneminde kanama varsa düşük tehditi nedeniyle seyahati kısıtlarız. İleri haftalarda da erken doğum tehditi veya başka bir yüksek riskli durum varsa seyahat kısıtlanır. Yoksa genel olarak hamilelikte 36 haftaya kadar uçak ya da başka bir araçla seyahatinizde engel yoktur.

Sizin doktorunuz bunu yasakladığına göre mutlaka şüphelendiği, sizin açınızdan riskli olabilecek bir durum söz konusudur. Bu yüzden lütfen kendisine ne kadar süreyle size bunu yasakladığını ve nedenini sorun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder