Opr. Dr. Hande Akbaş Kullanım şeklini doktor belirler
HABERİ PAYLAŞ

Kullanım şeklini doktor belirler

Doğum kontrol hapları hastalıkların tedavisinde ya da gebelikten korunmak için kullanılıyor. Doktorunuz ilacı hangi amaca yönelik verdiyse ve kullanım şeklini nasıl belirlediyse ona uyun.

Adetlerim azaldı

26 yaşındayım. Bir yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Yazınızda kullandıktan bir hafta sonra ara verilmesi gerektiğini okudum. Ben ara vermedim. Kullanmaya başladıktan sonra adetlerim çok az aldı, bazen de hiç gelmiyor. Bununla bir ilgisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının bir kısmı 3 haftalık olup 1 hafta ara verilerek kullanılır. Bir kısmı da 4 hafta hiç ara verilmeden içilir. Bahsettiğiniz ilaç 21 günlük olup ilaç bitiminden sonra 1 hafta ilaca ara gerekir. Bu gebelikten korunmak için geçerlidir.

Haberin Devamı

Nadiren hastanın çikolata kistleri varsa, hastalık ilerlemesin diye doğum kontrol ilaçlarını 1 hafta ara vermeden içiririz. Bu taktirde hasta adet görmeyecek ya da lekelenme şeklinde çok az kanaması olacaktır. İlacı sizin gibi kesintisiz kullanan hastalarda bu durum son derece doğaldır.

Doktorunuzun hangi nedenle bu ilacı başladığını mutlaka teyit ediniz. Sadece korunma amaçlıysa doğru kullanım şekli kutu bittikten sonra 1 hafta ara vermektir.

Gebe kalamıyorum

26 yaşındayım, 2 yıl önce üzüm gebeliği geçirdim, ikiz bebeklerim 12’nci haftada öldüler ve kürtaj yapıldı. Şimdi çocuk istiyoruz, olmuyor. Rahim filmim temiz çıktı. Dört ay yumurtlama ilaçları kullandım, çatlatma iğnesi oldum. Doktorlar “Hiçbir sorun yok” diyor. 35-40 günde bir adet görüyorum. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mol yani üzüm gebeliği sonrası genellikle hastanın 1 yıl tekrar gebe kalmasını önermeyiz. 12 hafta kürtaj için ileri bir hafta, eşinizin spermleri iyiyse ve sizin yumurtalık rezervinizde sorun yoksa 1 yıl içinde yine gebe kalmanız beklenirdi. Bu durumda tüplerinizde kürtaja bağlı sorun gelişmiş olabileceğinden rahim filmini görmeden daha ileri bir yorum yapabilmek ne yazık ki mümkün olamayacaktır.

Kistim kanama yapmış

28 yaşındayım. Polikistik over’im var. İlişkide sancı, kuyruk sokumumdan kasıklarıma kadar ağrı vardı. Ağrı gittikçe azaldı, kanama olmadı. İki gün sonra doktora gittim. Sağ yumurtalığımdaki kistte kanama olduğunu söyledi. Adet ile yok olacağını anlattı. Dinlenmemi önerdi. Siz ne dersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen ilişki yumurtlama dönemine yakın olmalı ki, çatlamaya hazırlanan olgunlaşmış yumurta ilişkinin travmasıyla çatlamış ve kist içine kanama olmuş. Bu sebeple ağrı hissetmişsiniz.

Kistinizin bir sonraki adetinizle beraber geçmesi beklenir. Gelecek adetinizin 3-5’inci günleri arasında tekrar ultrason ile muayene olun. Kist geçmediyse hem küçültmek hem de tekrar etmemesi açısından tedavi başlanabilir. Kistiniz kaybolana kadar ağır fiziksel aktiviteden kaçının.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder