Opr. Dr. Hande Akbaş Kültür aldırarak mantardan kurtulun
HABERİ PAYLAŞ

Kültür aldırarak mantardan kurtulun

Mantar enfeksiyonundan kadınlar çok dertli. Doktor doktor dolaştıklarından bahsediyorlar. Bu konuda en doğru yol vajinal kültür aldırıp bunun sonucuna göre ilaca başlanması. Yoksa şikayetler hayat boyu yakanızı bırakmaz.

Yumurtalık kisti sorun yaratır mı?

3 kez yumurtalıkta kist ameliyatı oldum. Ameliyattan sonra doktor doğum kontrol hapı önerdi, 1 senedir kullanıyorum. İkinci bebeği düşünüyoruz ama hap çocuk olmasına engel mi? Bırakınca hemen hamile kalabilir miyim? Yumurtalık kisti yeniden oluşmuşsa hamile kalmama engel olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıklardan 3 kez ameliyat olmuşsunuz. Kistlerin ilaç kullanmamanız halinde yeniden oluştuğunu anlıyorum. Bu da çikolata kisti yani endometriozis hastalığınız olduğunu düşündürüyor. Büyük ihtimalle doktor tekrar etmemesi için de size doğum kontrol ilacı verdi.

Bu ilacı kullandığınız sürece hamile kalamazsınız. İkinci çocuk için önerim ilacı bırakıp 6 ay kendi kendinize denemeniz. Bu sürede gebe kalamazsanız üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurun. Ameliyatlara ve endometriozis hastalığına bağlı olarak yumurtalık rezerviniz azalmış ya da tüpleriniz olumsuz etkilenmiş olabilir. Bu da doğal olarak doğurganlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir.

Mantar bitmek bilmiyor

Uzun süredir devam eden mantar enfeksiyonum var. Birçok ilaç denedim, doktora gittim. Erkek arkadaşımla beraber tedavi olduk. Ama yine de iyileşmedi. Yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, bazı mantarlar hatta uzun süredir devam edip ezbere tedavi uygulananlar genellikle birçok ilaca karşı dirençli olabiliyor. Bu nedenle mutlaka vajinal kültür aldırmanızı ve üreyen bir mantar türü olursa ona hassas olan ilaca başlanmasını öneririm. Aksi taktirde sizin de bahsettiğiniz gibi yaşam konforunuz etkilenir ve hiçbir şekilde iyileşme gözlenemez.

Hapı kullanayım mı?

2 aydır adet görmüyordum, tahlil yapıldı, menopozun başladığı söylendi. Doktor ilaç verdi, adet gördüm. Memelerimde fibrokistler var. Hapın zararı olur mu? Doktor “2 ay adet görmezsen bu haptan alacaksın” dedi. Bu hapı kullanmak zorunda mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 45 yaşının üzerindeyseniz ateş basması ve terlemeniz dayanılmaz değilse o zaman sırf adet görebilmek için hormon kullanımını doğru bulmuyorum. Ama yaşınız gençse mecburen bir dönem hormon takviyesi alacaksınız. Fibrokistik meme hastalığınız varsa hormonlar kistlerinizin bir miktar büyümesine yol açabilir. Düzenli aralıklarla mamografi ve/veya meme ultrasonlarıyla takip edilmeniz fayda olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder