Opr. Dr. Hande Akbaş Kültür yaptırın, akıntıdan kurtulun
HABERİ PAYLAŞ

Kültür yaptırın, akıntıdan kurtulun

Vajinal enfeksiyon şikayetiyle doktora başvuran her kadına doğru ilacın verilmesi önemli. En doğru yol kültür yapıp sonucu beklemek. Çünkü vücutta ilaca karşı direnç varsa akıntıdan kurtulamadığınız gibi daha da fazlalaştığını fark edebilirsiniz.

Neden kanama oluyor?

Bir yıldır korunmuyoruz. 2 ay önce kimyasal gebelik yaşadım. Birçok doktora gittim, yumurtalık ve hormonlarda sorun yokmuş. Eşim sperm testi yaptırdı, orada da sıkıntı yokmuş. Yumurtlama günlerimde kanama oluyor ve bazen 1 hafta sürüyor. Ne yapayım?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, yumurtlama günlerinde bazı kadınlarda leke şeklinde 1 gün süren kanama görülebilir. Ama bu durum 1 hafta sürmez. Önerim jinekolojik bir ultrason yaptırarak rahminizin içinde polip, myom gibi yer kaplayıcı ve lekelenmeye neden olabilecek bir yapı var mı baktırmanız. Rahim filmi çekilmediyse çektirin. Bu filmle de rahim içi ve özellikle tüpleriniz değerlendirilir. İki ay önce hamile kalabilmişsiniz. Panik yapmadan bu tetkikleri yaptırdıktan sonra konuşmakta fayda olacaktır.

Anne olmaya engel mi?

Dört yıllık evliyim. Akıntı problemim var. Bu akıntı koyu kahverengi. Doktara gittim ama ilaçlar fayda etmedi. Bu kahverengi akıntı çocuğumun olmasına engel olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonlara körlemesine tedavi vermek yerine öncelikle kültür alınmalı. Üreme varsa hangi antibiyotiklere karşı duyarlılık olduğu saptanmalı sonra tedavi verilmeli. Aksi takdirde verilen ilaca karşı direnç varsa akıntınızda değişiklik yaşanmaz hatta giderek artar. Etkin tedavi için kültür şarttır.

Bir de kronikleşmiş enfeksiyonlarda ilaç tedavisini daha uzun tutmak gerekir. Akıntınıza neden olan mikrop, rahim ve tüplerinize ilerlemediği sürece çocuğunuzun olmasına engel olacağını düşünmüyorum. Ama devamlı akıntınızın olması sizde konforsuz bir durum yaratacağı için gecikmeden tedavi olmanızı öneririm.

Sancı çekiyorum

29 yaşındayım. Adet döneminde çok sancım oluyor. Farklı tedaviler gördüm ama değişmedi. Artık ilaçlardan sıkıldım. Eşimle ilişkide çok canım yanıyor. Cinsel isteksizlik yaşıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, cinsel isteksizliğinizin büyük ihtimalle nedeni ilişkide yaşadığınız acılardır. Neden bu kadar sancılı adet gördüğünüzün araştırılması gerekir. En sık rastladığımız patoloji çikolata kistleri olabilir. Bunun için ilaç kullanmadığınız sürece ilerleme ihtimali çok yüksektir.

Haberin Devamı

Aksi taktirde ameliyat olma riskiniz doğar. Şikayetleriniz her koşulda ilaçsız çözülebilecek gibi durmuyor. İlişkideki ağrı vajinal bir iltihaba da bağlı olabileceğinden sizi inceleyecek bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder