Opr. Dr. Hande Akbaş Lekelenme başladıysa...
HABERİ PAYLAŞ

Lekelenme başladıysa...

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisinden önce yumurtalıklarında kist olan kadınlara doktor doğum kontrol hapı verilebilir. Hapın sonlarına doğru lekelenme başladıysa bu sizin ilacın saatini geçirdiğinizi ya da hiç içmediğinizi gösterir...

Neden lekelenme oluyor?

Kimyasal gebelik ile sonuçlanan tüp bebek denemesinden sonra ikinci kez tedaviye başladık. Doktorum doğum kontrol hapı verdi. İçtim ama kahverengi lekelenme oluyor. Birincisi doğum kontrol hapı neden veriliyor? İkincisi de bu lekelenmeler normal mi yoksa transfer ertelenir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüp bebek tedavisinden önce bazen doğum kontrol ilacı verilmesinin nedeni şu: Yumurtalıklarınızda kistiniz olması ve geçirilmesi ya da kist oluşmadan bir sonraki adette tedaviye başlayabilmek. Hapın sonlarına doğru görülen lekelenemelerin en sık rastlanılan nedeni hastanın ilacın saatini biraz geçirmesi veya kullanmayı atlamış olmasıdır. Bu nedenle ilaç saatinizde çok oynamalar olmadan kullanmaya özen gösterin. İlacı kutu bitinceye kadar lütfen bırakmayın.

İlişkiden kaçıyorum

28 yaşında, evli kadınım. 2 yıldır eşimle ilişkiye girmek istemiyorum. Adetlerimde düzensizlik var, ağrı çekiyorum. Bunun için doktora gittim, rahimde kist olduğunu söyledi. İlaç tedavisi gördüm ama bir düzelme olmadı. Acaba bu yüzden mi eşimle ilişkiye girmek istemiyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanırım polikistik overiniz mevcut. Doktorunuzun bahsettiği kist oluşumu ve adet düzensizlikleriniz buna işaret ediyor. Sizde öncelikle adet düzensizliği tedavi edilmelidir. Yumurtlama etkin olmadığı zaman hem cinsel istekte azalma hem de adet düzensizliği oluşur. İsteksizliğinizin bir nedeni de psikolojik olabilir. Eğer adetleriniz normale dönmesine rağmen isteksizliğiniz devam ediyorsa o zaman hormonal nedenler yerine psikolojik nedenler araştırılmalı ve bu alanda uzman bir hekime başvurmalısınız.

Bazı ilaçlar adeti geciktiriyormuş

25 yaşındayım, adet kanamasının geciktirmek için bazı ilaçlar olduğunu duydum. Acaba bunları kullanmanın bir sakıncası var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kendi hastalarıma çok mecbur kalmadıkları süreceadet geciktirici ilaç kullanmalarını önermiyorum. Çünkü bu ilaçlar maalesef hormon içeriyor. Kullanıldıktan bir süre sonra adet düzeninizi bozabiliyorlar. Bu sebeple bir doktor tavsiyesi ve mutlak bir gerekçe (Düğün ya da hayatı etkileyen bir sınav dönemi) olmaksızın bu tür ilaçların kullanımını uygun bulmuyor, size de tavsiye etmiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder