Opr. Dr. Hande Akbaş Lohusalık 4-6 hafta içinde biter
HABERİ PAYLAŞ

Lohusalık 4-6 hafta içinde biter

Doğum yapan kadınlar ne zaman cinsel ilişkiye gireceklerini soruyor. Lohusalık dönemi 4-6 hafta içinde sonra erer. Eğer yapılan kontrolde doktorunuz da sorun görmezse cinsel yaşamınıza geri dönebilirsiniz.

Ne zaman ilişkiye girebilirim?

27 yaşındayım, 4 hafta önce normal doğum yaptım. Merak ettiğim ne zaman cinsel ilişkiye girebileceğim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, lohusalık dönemi 4-6 hafta içinde sona erer. Bundan itibaren korunarak cinsel ilişkiye girmenizde bir sakınca yoktur.

Ara kanamaların nedeni nodül mü?

Haberin Devamı

35 yaşındayım, 3 çocuk annesiyim. Mamografi çektirdim ve iki memede de birkaç nodül görüldü. Takipte kalmam gerekiyormuş. Ara kanamaların nedeni bu mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, memede gözlenen kitlelerin adet düzensizliğiyle ilgisi bulunmaz. Muhtemelen adet düzensizliğiniz rahminizdeki bir sorundan ya da hormonal düzensizlikten kaynaklanır. Bunun için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmeniz sorunun anlaşılması için yeterli olacaktır.

Memede gözlenen kitlelere gelince; mutlaka bir meme cerrahına görünmenizi öneririm. Şüpheli görülen bir durum varsa mutlaka biyopsi yapılacak ve sonuca göre ne yapılması gerektiğine karar verilecektir.

Tek tüpüm var

27 yaşındayım. 2 ay önce dış gebelik geçirdim. 5 haftalıkken gebelik sonlandırıldı ama sağ tüpümü aldılar. Tek tüple annelik şansım azaldı mı? Doktorum “Hemen hamile kal” dedi. Acaba hızlandırmak için aşılama yaptırsam mı? Hamileliği kolaylaştıracak ilaçlar var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tek tüple normalde hamile kalınabilir. Yaşınız genç, eğer yumurtalık rezerviniz de iyiyse o zaman bence hemen hamile kal denilecek kadar acil bir durumunuz yok. Size önerim üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime mutlaka rahim filmi çektirerek başvurmanız.

Dış gebelik genellikle tüplerde enfeksiyon gibi etkilenmelere bağlı olarak oluşur. Bu nedenle diğer tüpünüzün durumunun sağlıklı olduğundan emin olunmalı. Normalse o zaman 6 ay kadar kendiniz deneyebilirsiniz. Ama o tüpte de sorun varsa o zaman durum değişeceği için lütfen dediğim gibi bu alanda deneyimli bir uzmanının yardımını alın.

Haberin Devamı

İhtimalim var mı?

Yeni evliyim. Adetimin 10 gün önce cinsel ilişkide bulundum. Acaba hamile olma ihtimalim var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her kadının yumurtlama günleri adet döngüsüne göre değişir. Siz kaç günde bir adet görüyorsunuz bilmiyorum. Ancak adetin 10 gün öncesinde korunmasız ilişki düzenli adet gören her kadında gebelik açısından risk taşır. Bu ay adet gecikmesi yaşarsanız lütfen kanda gebelik hormonu baktırın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder