Mantar bebeğe geçmez

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Mantar vücut direnci azalınca ortaya çıkan bir enfeksiyon. Gebelik sırasında da anne adayının vücut direnci düştüğü için mantar daha sık görülüyor. Telaşa gerek yok,mantar bebeğinize geçmez, gelişimini de etkilemez.


Neden parça alıyorlar?

43 yaşındayım, 3 aydır adetim düzensiz. Birkaç gün kanamam oluyor, sonra kesiliyor. Ardından yine başlıyor. Doktor "26 mm myom var" dedi. İlaç verdi. Şimdi durum düzeldi. Yine düzensizlik olursa parça alıp duruma bakacaklarmış. Sizce bunların sebebi nedir?


CEVAP

Sevgili okuyucum, myomların en sık görülen bulguları ağrı ve kanamadır. Kanama adet miktarında artış ya da ara kanama olarak ortaya çıkabilir. Normalde 2,5 santimlik bir myoma gerekmedikçe müdahale etmeyiz. Sanırım sizde myom rahmin iç duvarına yakın bir bölgeye yerleşmiş ki kanama artışına neden olmuş. Düzensiz kanamalara en doğru yaklaşım sebep hormonal olarak açıklanamıyorsa o zaman öncelikle rahim içinden biyopsi almak ve altta yatan kötü huylu bir oluşumun olmadığından emin olmaktır. Patoloji sonucu normal gelişmişse o zaman ilk tercih medikal tedavidir. Bu konuda kullanılan bazı ilaçlarla yanıt alınamazsa o zaman ameliyat gerekebilir. 43 yaşında olduğunuz için çocuk düşünmüyorsanız rahminiz alınabilir ya da rahminizi korumak istiyorsanız histeroskopik yöntemle rahminizin içine kamerayla girilerek myom çıkarılabilir. Bu tamamen sizin tercihinize ve cerrahınızın deneyimine bağlıdır.


Mantar başıma dert

33 yaşındayım, yeni hamile kaldım. Mantardan yana dertliyim. Ben sık mantar olurdum. Şimdi de başladı. Acaba kesin tedavisi yok mu? Bebeğime zarar verirse diye korkuyorum. Düşük yapmama neden olur mu?


CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar vücudun fırsatçı bir enfeksiyonu olup vücut direnci azaldığı zamanlar daha sık ortaya çıkar. Gebelik de vücut direncinizi azaltan bir durum olduğundan mantar görülme ihtimali artar. Mantar size kaşıntı ve yanma gibi rahatsız edici bir durum yaratsa da bebeğinize geçmez ve ona zarar vermez. Tedavideki amaç sizi rahatlatmaktır yoksa bebeğinize geçişi engellemek değildir. Dar kıyafetler, pamuk olmayan iç çamaşırları giymeyin. Tuvalette o bölgenin temizliğini yaparken önden arkaya silip mutlaka kuru kaldığından emin olun. Mantar ıslak ortamları daha çok sever. Düşüğe kesinlikle sebep olmaz, içiniz rahat olsun.


FSH çok yüksekmiş

Bir kez başarısız tüp bebek denemem oldu. Bir dondurulmuş embriyom var. Tüp bebek tedavisine başlayamıyoruz. FSH çok yüksekmiş. Tedavi olamaz mıyım? FSH'ı düşürmenin bir yolu yok mu?


CEVAP

Sevgili okuyucum, gerek AMH gerek FSH değerleriniz yumurtalık rezervinizin epey azaldığını gösteriyor. FSH 15'in üzerine çıktığında tüp bebekle bile gebelik ihtimali çok azalır. Elinizde kalan tek embriyonuzun kalitesi iyiyse bunu deneyin. FSH 20'lerdeyken yapılmış tüp bebek tedavisiyle paranızı sokağa atarsınız. FSH hormonunuzun yükselmesi yumurta rezervinizle ilgili. Yumurtalık rezervinizin yaşlanma hızı genetik olarak belirlendiğinden, şu andaki mevcut tıbbi yöntemlerle bunun tedavisi yoktur

Yazarlarımızdan

29 Mayıs 2020, Cuma 07:32
29 Mayıs 2020, Cuma 07:32
Sıradaki haber yükleniyor...
holder