Opr. Dr. Hande Akbaş Mantar kısırlığa neden olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Mantar kısırlığa neden olmaz

Haberin Devamı

Mantar kadınlarda sık görülür ama kısırlığa neden olmaz. Mantar en sık vajinal bölgenin ıslak kalması, aşır dar ya da sentetik çamaşır veya kıyafet giymeye bağlı ortaya çıkar. Doğru tedaviyle sorununuz kalmaz.

Kistlerim yeniden büyümüş

26 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Çocuğum yok. Adet düzensizliği için doktora gittim. Doktor 2 yumurtalığımda da kist olduğunu söyledi. İlaç verdi, kullandım, küçüldü. Ama bir sonraki muayenede kistlerin yeniden büyüdüğünü öğrendim. Sebebi ne olabilir? İlişki sırasında sancım oluyor. Bu kistlerle ilgili mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalık kistlerinin birçok değişik tipi olabilir. Öncelikle ne kisti olduğunu sormalısınız. Her kadın genelde yumurtlama döneminde 1 adet yumurta kisti oluşturur. Bu büyür çatlar ve gelecek aya bir şey kalmaz. Ancak birtakım kistler sadece tedaviyle küçülür. Kistiniz büyükse ilişki sırasında ağrı yapabilir. Çocuğunuz da olmadığından üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekim arkadaşımın kontrolünde kalarak kistlerinizi takip ettirmenizi öneririm.

Spirali çıkarttırdım ama...

24 yaşındayım. Ayrılalı 6 ay oldu. Spiral taktırmıştım. Onu çıkartalı 2 ay kadar oldu. Vajinamda ilk günler sarı lekeli ve kokulu sıvılar gelmeye başladı. Zamanla yer yer beyaz ve sarı olarak değişiyor ve kaşıntı da oluyor.

CEVAP

Sevgili okuyucum, şu anda aktif bir cinsel yaşamınız yoksa spiralinizi çektirmekle iyi yapmışsınız. Çünkü spiralde en sık rastladığımız yan etkilerden birisi enfeksiyon oluşumudur. Sizin de son zamanda ki şikayetleriniz sanki vajinal iltihap geçirdiğinizi gösteriyor olabileceğinden muayene olup gerçekten enfeksiyon varsa gerekli tedaviyi olmanızı öneririm.

Mantar yüzünden mi?

2 yılılk evliyim. Hiç korunmadık, çocuğumuz olmadı. Son 4-5 aydır mantarla boğuşuyorum. Bu yüzden mi gebe kalamıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar kadınlarda sık görülür ve kesinlikle kısırlığa neden olmaz. Sadece beyaz, peynirimsi kıvamda zaman zaman kaşıntılı akıntıya sebebiyet verir ve tedavisi kolaydır. En sık vajinal bölgenin ıslak kalması, aşırı dar veya sentetik kıyafetler giymeye bağlı ortaya çıkar. Kullanmış olduğunuz ilaçlar arasında sadece bir ilacın bir miktar bağışıklık sistemi baskılayıcı özelliği bulunduğundan mantar gelişmiş olabilir. Size önerim mantar enfeksiyonuyla vakit kaybedeceğinize, 2 yıldır neden gebelik elde edemediğinizin detaylı araştırılmasına başlamanız. Bunun için vakit kaybetmeden üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder