Opr. Dr. Hande Akbaş Mantar tekrarlıyorsa şekerinizi ölçtürün
HABERİ PAYLAŞ

Mantar tekrarlıyorsa şekerinizi ölçtürün

Vajinal mantar kadının derdi. Bazıları ilaçlara karşı dirençli oluyor ama sabırlı olup tedaviyi bırakmamak çok önemli. Bir de kan şekerinizi ölçtürün. Çünkü sık tekrarlayan mantar enfeksiyonu şeker hastalığında daha fazla görülüyor.

Mantar tekrarlıyor

Dört yıllık evliyim. 3 aylık bebeğim var. Bende sürekli tekrarlayan vajinal maya mantarı var. İlaçla geçiyor, bir süre sonra tekrarlıyor. Bundan kesin olarak nasıl kurtulabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal bölgede mantar en sık o bölgenin ıslak kalmasına bağlı olarak oluşur. Ufak bebeğiniz olduğu için belki aceleyle bu bölgeyi tam kurulayamıyor olabilirsiniz. Mutlaka önden arkaya silerek, her tuvalet sonrası bu bölgeyi kağıt havluyla kupkuru bırakmanız çok önem taşır.

Haberin Devamı

Emziriyorsanız süte geçeceğinden tedavi için ağızdan ilaç veremeyiz ama vajinal fitilleri kullanabilirsiniz. Bazı mantarlar dirençli olabileceğinden belki kullandığınız fitilin değiştirilmesi gerekebilir.

Son olarak da kan şekerinizi ölçtürmenizi öneririm, keza şeker hastalığında tekrarlayan mantar enfeksiyonları sık görülmekte bazen teşhiste ilk belirti olabilmektedir. Bağışık sisteminizi de sağlıklı beslenerek, antioksidanlar kullanarak yüksek tutmanızı öneririm.

Tek yumurtalığım var

23 yaşındayım, yumurtalık kisti sebebiyle 3 kez ameliyat oldum. Birer yıl arayla iki ameliyat daha oldum. 6 senedir tek yumurtalıkla yaşıyorum. 3 aydır 16-17 günde bir adet görmeye başladım. Bekarım ve menopoza girmekten korkuyorum. Ciddi kansızlım varmış. Ne olur beni aydınlatın.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç. Bir yumurtalığın alınmış olması ve diğer yumurtalığınıza 2 kez ameliyat yapılması yumurtalık rezervinizi epey azaltmış olmalı. Elimizde yumurtalık rezervini gösteren bazı kan tetkikleri ve yaptığımız ultrasonlar var.

Bunlar sonucunda rezerviniz azalmışsa tamamen bitmeden önce yumurtalarınızı dondurma şansınız mevcut. Bunun için üreme tıbbıyla ilgilenen bir kadın doğum uzmanına hızlıca başvurun.

Mikrop kapmışım

33 yaşındayım, vajinal akıntım nedeniyle doktora gittim. akıntının nedeni klamidyaymış. Bu mikrop ve yol açtığı jinekolojik rahatsızlıklar nelerdir, bilgi verir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, chlamydia cinsel yolla bulaşır ve en önemli özelliği tedavi edilebilir olması. Doktorunuz bunu tespit eder etmez size gerekli ilaçları başladıysa tedaviye çok kolay yanıt verir. Tedavi edilmediği taktirde kadının üreme organlarında kalıcı ve geri dönüşümsüz hasar yaratarak ileride gebe kalmayı zorlaştırabilir.

Özellikle tüplerinize hasar vererek ileride gebelik oluşsa bile bunun dış gebelik olma riskini arttırır. Chlamydia enfeksiyonu birçok insanda herhangi bir bulgu oluşturmaz. Bazen sizde yaptığı gibi kötü kokulu akıntı veya idrar yaparken yanma hissi oluşturabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder