Opr. Dr. Hande Akbaş Mantarın kısırlıkla ilgisi yok
HABERİ PAYLAŞ

Mantarın kısırlıkla ilgisi yok

Mantar kadınlarda sık görülen vajinal enfeksiyonlardan ve asla kısırlığa neden olmaz. Mantar en sık vajinal bölgenin ıslak kalması, aşır dar ya da sentetik çamaşır veya kıyafet giymeye bağlı olarak ortaya çıkar. Doğru tedaviyle sorununuz kalmaz.

Mantar yüzünden mi?

2 yılılk evliyim. Eşimin de benim de sıkıntımız yok. Hiç korunmadık ama çocuğumuz olmadı. Son 4-5 aydır mantarla boğuşuyorum. Çok şiddetli değil ama arada tekrarlıyor. 15 gün önce ilaç kullandım, yine akıntım oldu. Bu yüzden mi gebe kalamıyorum?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar enfeksiyonları kadınlarda sık görülür ve kesinlikle kısırlığa neden olmaz. Sadece beyaz, peynirimsi kıvamda, zaman zaman kaşıntılı akıntıya sebebiyet verir ve tedavisi kolaydır. En sık vajinal bölgenin ıslak kalması, aşırı dar veya sentetik kıyafetler giymeye bağlı ortaya çıkar. Kullandığınız ilaçlar arasında sadece bir ilacın bir miktar bağışıklık sistemi baskılayıcı özelliği bulunduğundan mantar gelişmiş olabilir. Mantar enfeksiyonuyla vakit kaybetmeyin. 1.5 yıldır neden gebelik elde edemediğinizin detaylı araştırılmasına başlayın. Bunun için üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurun.

Yara tekrarlar mı?

33 yaşındayım. 15 gün önce rahimdeki yarayı dondurdum. Tedavi sonrası 1 haftadır damla damla kanamam oluyor. Normal mi? Dondurma işleminden ne kadar sonra ilişkiye girmek doğru? Hiç doğum yapmadım. Bu işlemin hamileliğe engel bir durumu var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eğer vajinal smear sonucunuz normal çıkmışsa ve ilişki sonra kanama şikayetiniz yoksa genellikle doğum yapmamış kadınlarda rahim ağzına dokunulmasını pek tercih etmemekteyiz. Dondurma işleminden sonra lekelenme şeklinde 3-5 gün süren kanamalar olabilir. Ancak daha fazla miktarda veya uzun sürmesi halinde o zaman mutlaka işlemi yapan doktorunuzla iletişime geçin. İşlem sonrası o bölgenin iyileşmesi için 15 gün cinsel ilişkiden uzak durun.

Acaba hamile miyim?

Geçen ay 7’sinde adet görmüştüm ama bu ay hastalanmadım. 2 haftadır kasıklarımda ağrı var. Memelerim çok acıyor. Sanki adet görecekmişim gibi. Hamile olabilir miyim? Doktora gitmedim. Ne dersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, önerim idrarda gebelik testi yaptırmanız ve sonuca göre hareket etmeniz. Gebelik varsa artık idrar testinde çıkmasını bekleriz. Çıkmıyorsa o zaman hormonal düzensizliğinizin sebebinin araştırılması için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Yumurtalıklarda düzensizliğe neden olan kistik yapı ya da hormonal sorun var mı doktor bunlara bakacak ve size en uygun tedaviye başlayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder