Opr. Dr. Hande Akbaş Mantarın kısırlıkla ilgisi yok
HABERİ PAYLAŞ

Mantarın kısırlıkla ilgisi yok

Mantar kadınlarda sık görülen vajinal enfeksiyonlardan biri ama asla kısırlığa neden olmaz. Mantar o bölgenin ıslak kalması, çok dar ya da sentetik çamaşır giymekle ortaya çıkar. Doğru tedaviyle sorun çözülür.

Mantar yüzünden mi?

1.5 yılılk evliyim. Eşimin de benim de sıkıntımız yok. Hiç korunmadık ama çocuğumuz olmadı. Son 4-5 aydır mantarla boğuşuyorum. Çok şiddetli değil ama arada tekrarlıyor. 15 gün önce ilaç kullandım ama yine akıntım oldu. Bu yüzden mi gebe kalamıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar enfeksiyonları kadınlarda sık görülen vajinal enfeksiyonlar arasındadır ve kesinlikle kısırlığa neden olmaz. Sadece beyaz, peynirimsi kıvamda zaman zaman kaşıntılı akıntıya sebebiyet verir ve tedavisi kolaydır. En sık vajinal bölgenin ıslak kalması, aşırı dar veya sentetik kıyafetler giymeye bağlı ortaya çıkar. Kullanmış olduğunuz ilaçlar arasında sadece bir ilacın bir miktar bağışıklık sistemi baskılayıcı özelliği bulunduğundan mantar gelişmiş olabilir. Size önerim mantar enfeksiyonuyla vakit kaybedeceğinize, 1.5 yıldır neden gebelik elde edemediğinizin detaylı araştırılmasına başlamanız. Bunun için geç kalmadan üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Haberin Devamı

Çok kaşıntım var?

30 yaşındayım. 2 -3 aydır adet dönemimden 1 hafta, 10 gün kadar önce vajinamda kaşıntı oluşuyor. Bu beni çok rahatsız ediyor. Adetim biteli 15 gün oldu ama kaşıntım devam ediyor. Daha önce adet başlamadan oluyor, adet olunca bitiyordu. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsetmiş olduğunuz şikayetleri genellikle vajinal mantarlarda görülür. Ama tabii ki sizi muayene etmeden sadece yorum yapabiliyorum. Adet dönemlerinden sonra artması da genellikle kullanmış olduğunuz günlük pedin o bölgeyi terletmesi ve mevcut kanama nedeniyle bakterilerin üremesi için daha uygun bir ortamın meydana gelmesindendir. Muayene olup mantar mı anlaşılmalı daha sonra da gerekli tedavi başlatılmalıdır. Nadiren bu tip uzun süreli kaşıntıların altında vulvada anormal hücresel gelişimlere de bağlı olabilir. Tedavi sonrası geçmezse ya da sık sık nüks ederse o zaman kaşınan bölgelerden biyopsi alarak herhangi bir patoloji var mı emin olunmalıdır.

Haberin Devamı

Yanma hissediyorum

30 yaşındayım. İdrarımı yaparken ciddi anlamda yanma ve ağrı hissediyorum. Ağrımı hafifletebilecek herhangi bir öneriniz var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, idrar yaparken yanma başladığını hissettiğiniz anda sıvı alımını artırmanız gerekir. Günde 2-3 litre kadar sıvı tüketimi önemlidir. Kızılcık suyu veya tabletleri de şikayetlerinizi bir miktar azaltabilir. İdrar yaparken yanma ve ağrı hisseden kadında en önemlisi derhal idrar tahlili yaptırarak gerçek sorunun ne olduğunun anlaşılması ve tanının gecikmeden konulmasıdır. Bundan sonrasında gerekli görürse jinekoloğunuz size tedavi önerebilir ve antibiyotiğe başlayabilir. Şikayetleriniz ancak bundan sonra tam olarak geçecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder